Další personální rošáda Davida Ratha

Praha - Personální výměny ve vedení středočeských kulturních institucí ještě nekončí. Teď odvolala krajská rada ředitelku Regionálního muzea v Jílovém u Prahy. Hejtman David Rath uvedl jako důvod dlouhodobou nespokojenost s její prací. Dočasným řízením muzea pověřil kraj Šárku Alexu, členku ČSSD, která v Jílovém bydlí. Kritici to označují za jasný klientelismus.

Po osmi letech končí Markéta Nešporová ve vedení jílovského muzea. Když se novinka rozkřikla po městě, obyvatelé začali sepisovat petice. Visí třeba ve výloze místní cukrárny. Pravděpodobně to ale nebude nic platné, sociálnědemokratická krajská rada už rozhodla. „Poslali jsme tam namátkovou kontrolu. V době, kdy muzeum mělo být otevřené, tak otevřené nebylo. Nikdo nevěděl proč, takže za jejím odvoláním stála celá řada větších či menších problémů a pochybení,“ vysvětluje hejtman Středočeského kraje David Rath. 

Markéta Nešporová si však žádných chyb vědoma není. A za její dlouhodobou práci se staví i vedení města. „Kdyby byla rada nebo kraj nespokojen, asi by mi každé pololetí nepřiznával odměny, které jsem pravidelně dostávala. Takže pro mě je odvolání skutečně velkým překvapením,“ přiznává odvolaná ředitelka Markéta Nešporová. „Paní ředitelka byla velice úspěšná. Podařilo se jí udělat několik dobrých projektů, které proslavily jílovské muzeum v celém Česku,“ připomíná tajemník Městského úřadu Jílové Zbyněk Šorm.  

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Muzeum by teď dočasně měla vést bývalá ředitelka Středočeské turistické a informační služby Šárka Alexa. Výběr kritizují středočeští zastupitelé za ODS. Tvrdí, že Alexa je pro funkci nekompetentní a vedení kraje vyhovuje spíš kvůli svému členství v ČSSD. „Nemá vysokoškolské vzdělání potřebné pro tuto organizaci, nemá ani zkušenosti s vedením podobné organizace,“ říká předsedkyně kontrolního výboru Středočeského kraje Dagmar Nohýnková. „Vzhledem k tomu, že jsem sama řídila Středočeskou turistickou a informační službu dva roky, jsem z rodiny výtvarníků, takže jsem se pohybovala v muzeích a galeriích už odmalička od roku 1989, jsem i členka spolku českých bibliofilů, tak si myslím, že praxi mám a zkušenosti taky,“ hájí se Šárka Alexa. 

Ihned po svém nástupu do funkce hejtmana odvolal David Rath všech pět ředitelů oblastních nemocnic, propuštěni byli také šéfové odborů na krajském úřadě. Kritiku vyvolalo sesazení ředitele Českého muzea výtvarných umění a také další personální výměny v pěti sociálních ústavech v kraji.