Předzahrádky chtějí noční život

Pardubice/Český Krumlov/Pec pod Sněžkou/Špindlerův Mlýn – Pardubická radnice ustoupila ve sporu s majiteli restaurací kvůli letním předzahrádkám, šlo o jejich provoz po desáté večer. Nařízení, kterým město provozní dobu zahrádek po této hodině zakazovalo, nakonec radní zrušili. Otevřeno tedy může být až do půlnoci, není to však možné všude. Důvod pro změnu rozhodnutí je prostý: peníze. Majitelé restaurací totiž kvůli vyhlášce dlouho přicházeli o tržby, a proto chtěli mít na předzahrádkách otevřeno déle než pouze do 22. hodiny. Pardubický region navíc patří mezi nejméně navštěvované v České republice a radnice uznala, že pokud chce do města turisty přilákat, musí jim nabídnout jistý komfort.

Neustálé spory provozovatelů restaurací a jejich hostů s městskými strážníky nastaly vždy po desáté večerní v centru Pardubic. Podle místní vyhlášky totiž měly být předzahrádky uzavřené, majitelé restaurací nařízení tvrdě kritizovali. „Pokud se na zahrádce bavili dva lidé u láhve vína, téměř si šeptali, byl to velký problém a začínalo správní řízení,“ prohlásil provozovatel pardubické restaurace Michal Hochmal. Lidé bydlící v okolí restaurací si často stěžovali na hluk, odkazovali se právě na místní vyhlášku. Majitelům restaurací, jinak nesmiřitelným konkurentům, došla trpělivost a společně zatlačili na vedení města a požadovali zrušení sporné vyhlášky.

Radnice ustoupila, předzahrádky mohou být otevřené do půlnoci, ovšem jen v historické části města. „Myslím, že dohoda s městskou policií i se všemi provozovateli je velmi rozumná a možná umožní rozvoj turistického ruchu,“ uvedl primátor Pardubic Jaroslav Demla a Michal Hochmal doplnil: „Pro nás i pro radnici je půlnoc kompromis.“ Strážníci ovšem spokojenost hostinských mírní. „Zákon platí pro všechny, noční klid začíná 22. hodinou,“ poukázal zástupce ředitele MP Pardubice Pavel Čejka. Strážníci slibují, že rušení nočního klidu budou trestat nekompromisně.

Reportáž Erika Knajfla, Petra Šuleře a Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Česká města řeší prakticky každé léto stejnou otázku: ponechat předzahrádky otevřené do noci, nebo ne? Pravdou je, že Česká republika obecně je v tomto směru poněkud výjimečná, turistické destinace v zahraničí totiž vše podřizují cestovnímu ruchu. Zde radnice podléhají stížnostem obyvatel na hluk a nechtějí si nic komplikovat. Sami provozovatelé pardubických restaurací se už také nabídli, že budou s městskou policií spolupracovat stejně, jako je to v Českém Krumlově: pokud bude host rušit noční klid a odmítne se přemístit do restaurace, ihned ho předají strážníkům.

Český Krumlov je spíš menší město s milionem návštěvníků ročně. Problémy, které se týkaly porušování nočního klidu, tady vyvrcholily v loňském roce, část obyvatel žádala razantní omezení. Na turistice je ale město životně závislé, ke změnám nakonec došlo, hostinští ale dřív než o půlnoci nezavírají. „Platí gentlemanská dohoda. Provozní dobu si upravuje majitel, musí se však udržovat pořádek,“ zdůraznila místostarostka města Jitka Zikmundová (SN – město pro všechny). Provozní doba předzahrádek zůstala nezměněná, městská policie ale získala pravomoc kdykoli po 22. hodině příliš hlučnou letní terasu uzavřít. Město tak odpovědnost za hlučné hosty částečně převedlo na majitele zahrádek. Pokud je chtějí udržet otevřené, nesmí se objevit stížnosti. „Pokud je někdo hlučnější, snažíme se jej přemístit dovnitř,“ vysvětlila provozní hostince Šatlava v Českém Krumlově Věra Kozáková a majitel hostince Na Louži Vlastimil Votřel dodal: „Určitě je to lepší než omezení do 22. hodiny.“ Provoz zahrádek na základě gentlemanské dohody zatím funguje i podle města. Změny však radnice nevylučuje.

Ve známých horských střediscích Krkonoš, v Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně, motto zní: vše pro turisty. „Z ničeho jiného u nás na vsi nežijeme, a proto chceme, aby turisté, kteří k nám přijedou, byli spokojení,“ poznamenal starosta obce Špindlerův Mlýn Bohumír Zeman (ODS) a místostarostka Pece pod Sněžkou Eva Lorencová (SNK) ujistila: „Jsme rádi, že jsou nějaké kulturní akce pro turisty i místní lidi. Spíš to vítáme.“ Hlavní krkonošská turistická centra tak otevírací dobu předzahrádek vyhláškou nijak neupravují. „Dohoda ale existuje. Funguje to tak, že se zavírá v deset,“ připustil Bohumír Zeman a majitel místní restaurace Petr Kubíček to potvrdil: „Zavíráme kolem desáté hodiny. Je bezvýznamné mít otevřeno déle, protože hosté tady už opravdu žádní nejsou.“ Většinu klientely totiž v Krkonoších tvoří jednodenní turisté nebo rodiny s dětmi.

  • Předzahrádka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176687.jpg
  • Předzahrádka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176688.jpg