Potomci ostravských židů vzpomínají na předky, kteří nepřežili holocaust

Ostrava - Potomci ostravských židů přijeli do města, aby zavzpomínali na své rodiny, které tu žily před druhou světovou válkou. Za židovské sdružení ve Velké Británii umístili do chodníků před jejich původními domy destičky zvané stolpersteine, jako vzpomínku na ty, kteří zahynuli v koncentračních táborech. S myšlenkou vyrobit stolpersteine přišel německý umělec Gunter Demnig v roce 1995. První kameny se na chodnících objevily v Berlíně a v Kolíně nad Rýnem. Stolpersteine v překladu znamená kameny, o které lidé mají zakopnout, proto je potomci židů umísťují právě do chodníků.

Peter Gordy žil v Ostravě se svými rodiči, babičkou a dědečkem. Když byli prarodiče deportováni do koncentračního tábora v Terezíně, čtyřletý Peter utekl se svou matkou a tetou do Severní Ameriky. Teď se do Ostravy vrací, aby se podíval na dům, ve kterém kdysi bydlela jeho rodina. „Je to už mnoho let, ale je to jeden z důvodů, proč jsem se sem vrátil se svou ženou,“ říká Peter Gordy.

Podobný osud měl i Peter Aurbach, i on před nacisty utekl se svým mladším bratrem a matkou do Spojených států amerických. „Nikdy jsem ve svém životě nevěřil, že přijdu do tohoto města a budu se procházet po ulicích a dívat se na dům rodičů, to je neuvěřitelný zážitek,“ řekl.

Mosazné destičky se jmény obětí umístili před domy, ve kterých žily před válkou oběti holocaustu, jejich potomci. Takzvané stolpersteine můžete v České republice najít v Praze, Kolíně a nyní i v Ostravě. „Osazení těch destiček hradili samotní představitelé této iniciativy, takže město s tím mělo jen tu jednoduchou práci, že jsme s tím souhlasili, jinak všechno šlo na vrub iniciátorů a my jsme rádi, že je takto připomínána historie Ostravy,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Lukáš Ženatý.

  • Deportace židů do koncentračního tábora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176780.jpg
  • Stolpersteine autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176781.jpg