Internet umožní veřejnou kontrolu práce cestmistrů

Praha - Středočeši, kteří nejsou spokojeni se stavem silnic v regionu, si můžou stěžovat přímo cestmistrům, kteří mají příslušné úseky na starosti. Tuto novinku zavádí Středočeský kraj, který na svých webových stránkách zveřejnil kontakty na všech čtyřicet zodpovědných pracovníků. Slibuje si od toho lepší kontrolu práce a rychlejší řešení problémových míst.

Upozornit na výtluky po zimě, zeptat se, jestli se plánují opravy, nejen s tím se teď lidé mohou obracet přímo na cestmistry, kteří za jednotlivé úseky silnic v kraji zodpovídají. „Veřejná kontrola občany vystaví těch čtyřicet našich cestmistrů permanentnímu tlaku. Už nebudou tak neviditelní, nebudou tak skrytí,“ předpokládá hejtman Středočeského kraje David Rath. 

Na internetových stránkách Středočeského kraje v sekci doprava je možné problémovou silnici vyhledat a zároveň se ihned dozvědět, který pracovník Správy a údržby silnic ji má na starosti. Je tu také e-mail, a dokonce i mobilní telefon. Cestmistři zatím přesně nevědí, co od nového systému čekat, ale ztráty soukromí se nebojí. „Máme auta, na nichž jsou uvedeny mobily. Ze začátku nám to bylo trochu proti srsti, ale zvykli jsme si na to, ta popularita nám nevadí,“ říká cestmistr pro Mnichovo Hradiště a Bezděčín Petr Valkoun.  

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Kraj si také slibuje lepší kontrolu práce soukromých firem, které na silnicích opravy provádějí. Podle hejtmana cestmistři často nad nedostatky přimhouří oči a nepožadují reklamace. „Cestmistři jdou příliš na ruku soukromým firmám. Místo toho, aby je důsledně kontrolovali, jsou s nimi kamarádi a vždycky se nějak domluví,“ domnívá se David Rath. „My jsme kontrolováni ze všech stran, jak od veřejnosti, tak od nadřízených a ještě od nadřízených z kraje. Chyby si nemůžeme dovolit,“ uvádí cestmistr pro Bělou pod Bezdězem Jiří Zach.   

V letošním roce kraj na údržbu a opravy silnic vyčlenil dvě a půl miliardy korun. Podněty od lidí by měly vést k tomu, že se budou přednostně řešit ty nejnaléhavější úseky.