Skončí letňanské výstaviště?

Praha - Nad existencí známého veletržního areálu v pražských Letňanech visí otazník. Jeden ze dvou provozovatelů, společnost Terinvest, v Letňanech končí a začala s bouráním svých hal, které zabírají čtyřicet procent výstavní plochy. Od druhé firmy ABF, která chce s organizováním veletrhů pokračovat, dává zase ruce pryč hlavní město, byť projektu kdysi fandilo.

Výstavní průmysl v Praze utrpěl těžkou ránu. Veletržní areál v Letňanech se totiž zčásti bourá. Jeden z jeho provozovatelů, společnost Terinvest, už nechce zůstávat v provizorních halách a oznámil odchod. Spotřební veletrhy přesune do Holešovic a mezinárodní veletrh elektroniky Amper zase do Brna. „Všechny smlouvy byly do roku 2010, a proto jsme nuceni haly č. 3, 4 a 5 odstranit,“ informuje jednatel firmy Terinvest Jiří Šviga.

Letňanský veletržní areál zřejmě nenajde podporu ani u hlavního města. Zbylý provozovatel, firma ABF, totiž nedostál smlouvě o společném podnikání. Praha firmě ABF zapůjčila na devadesát devět let dvacet pět hektarů u metra s tím, že na nich postaví výstavní haly. Areál ale nakonec vyrostl na pozemcích ministerstva financí a leteckého výzkumného ústavu a hlavní město provozovatele zažalovalo. „Tím, že jsme ten soud vyhráli, tak město jasně deklarovalo, že nemá zájem společnosti ABF půjčit jakékoli pozemky,“ říká náměstek pražského primátora Milan Richter.  

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Odchodem Terinvestu letňanský komplex přijde o čtyřicet procent výstavní plochy. Ministerstvo financí, které vlastní část pozemků výstaviště, firmě ABF nyní nepovolilo výstavbu nových hal, o kterou požádala. Druhý vlastník pozemků, letecký výzkumný ústav, ale podle zástupců ABF s výstavbou souhlasí. „Na podzim letošního roku postavíme náhradní mobilní haly tak, abychom zachovali výstavní kapacitu pro podzimní veletrhy. S výstavbou nových hal počítáme na jaro příštího roku,“ uvádí mluvčí firmy ABF Aleš Klíč. 

Pro lokalitu stávajícího areálu je však vydaná stavební uzávěra, s využitím pozemků pro výstavnictví navíc nepočítá ani územní plán.