Oreb nad Třebechovicemi se topolů zatím nezbaví

Třebechovice pod Orebem – Město Třebechovice přišlo o možnost získat evropskou dotaci na revitalizaci zeleně na památném vrchu Oreb. Nestihne totiž zítřejší uzávěrku. S projektem pokácet topoly a nahradit je sloupovitými duby totiž nesouhlasí jeden z účastníků řízení – občanské sdružení ekologů Orebské zrcadlo.

Místo 39 sedmdesátiletých topolů chtěla třebechovická radnice vysázet sloupovité duby. Projekt počítal s tím, že revitalizaci podpoří evropská dotace 700 tisíc korun. Radnice o ni ale žádat nemůže, sdružení Orebské zrcadlo projekt odmítá. Starosta města Jiří Němec (KDU-ČSL) však říká, že projekt je nutné zrealizovat, alej topolů totiž prý dožívá.

S tím Lucie Chládková ze sdružení Orebské zrcadlo nesouhlasí. Říká, že podle odborníků budou stromy funkční ještě alespoň 20 až 30 let. Dendroložka a autorka projektu Lenka Hladíková to odmítá. Ekologové si stěžují, že jim radnice nedovolila seznámit veřejnost s jejich argumenty na stránkách časopisu města. Radnice zpochybňuje názor ekologů, že topoly odčerpávají smog a škodlivé elektromagnetické vlny.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Lucie Chládková upřesnila, že sdružení ekologů souhlasí s vykácením topolů pouze s tou podmínkou, že budou vysázeny stromy stejného druhu. Radnice topoly nechce a trvá na vysazení sloupovitých dubů. Podle Lenky Hladíkové vydrží duby minimálně třikrát déle než topoly.

Radnice podle starosty požádá o povolení skácet topoly i bez dotace, na vlastní náklady. Očekává, že se občanské sdružení odvolá.