Králíky lákají turisty na vojenskou historii

Králíky (Pardubický kraj) – Město Králíky představilo nejmodernější vojenské muzeum v České republice. Vzniklo z bývalého kravína a stálo sedmdesát sedm milionů korun, do regionu by mělo přilákat víc turistů. Expozice muzea zahrnuje tanky, samohybná děla, bojová vozidla pěchoty, obrněné transportéry, polní děla, protiletadlová děla, protiletadlové rakety, minomety, nákladní automobily, nosiče raket, logistickou a ženijní techniku, munici a další zbraně. V oblasti má vojenská historie hlubokou tradici.

Kralicko je regionem s bohatou vojenskou tradicí, vedle desítek pevností vybudovaných v letech 1935 až 1938 má nyní i další turistické lákadlo – nejmodernější vojenské muzeum v České republice. „Když sem někdo přijde, má tady vlastně celé téma od legií až po současnou Armádu České republiky,“ uvedl vojenský historik Martin Ráboň. Na výstavbu muzea poskytla 71 milionů korun Evropská unie, zbytek, tedy asi 6 milionů, dalo město. Na Králicku je to největší investice od roku 1989. „Původní myšlenka vznikla již v roce 2000, v roce 2007 jsme se začali velmi vážně zabývat realizací a také jsme začali pracovat na uskutečnění této myšlenky,“ prohlásil místostarosta Králík Čestmír Doubrava (ODS).

V areálu bývalého kravína vznikly správní a výstavní budovy, postupně přibude i tribuna a plocha s polygonem. Expozice je rozmístěna na celkové ploše 3 tisíce metrů. „Stavba nám umožňuje vystavit to, co jsme doposud měli schováno v depozitu, neměli jsme na to místo,“ vysvětlil ředitel Vojenského muzea Králíky Marek Bartoš. Město Králíky už stavbu převzalo a muzeum představilo odborné veřejnosti, ročně by mělo areál navštívit až 20 tisíc turistů. „Záměr byl takový, že Vojenské muzeum Králíky bude přirozeným centrem králické pevnostní oblasti a myslím, že to v dnešní době začínáme naplňovat,“ dodal Marek Bartoš.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Expozice Vojenského muzea v Králíkách se veřejnosti otevře 1. července.

Město Králíky představilo nejmodernější vojenské muzeum u nás.
Zdroj: ČT24