Kam umístit jablonecké předškoláky o prázdninách?

Jablonec nad Nisou – Rodičům předškoláků v Jablonci nad Nisou přináší začátek prázdnin starosti. Tamní mateřské školy se totiž skoro na celé dva měsíce zavřou a rodiče si musí hlídání dětí nějak zajistit. Radnice jim doporučuje několik soukromých zařízení a nabízí příspěvek sto korun denně. Hlídací služby jsou ale dražší.

Na šest týdnů zavře Jablonec nad Nisou osmnáct mateřských školek z devatenácti. „Je nutné, aby si pracovníci školek vybrali dovolenou,“ uvedla mluvčí jabloneckého městského úřadu Jana Fričová. Radnice vybrala osm zařízení, která se o děti v době prázdnin postarají. Jsou to rodinná centra i paní na hlídání. Jejich služby vycházejí na 300 až 500 korun denně.

Vedoucí dětských aktivit Rodinného centra Magnet Eva Callerová říká, že je možnost využít také příměstské tábory, které probíhají ve čtyřech turnusech.  Vloni Jablonec vyčlenil v rozpočtu na hlídání dětí 360 tisíc korun, vyplatil 35. Zájem rodičů nebyl takový, jak naznačovaly jejich obavy.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Jana Fričová dodala, že letos je zájem vyšší. Mezi poskytovatele těchto služeb se zařadil i Dům dětí a mládeže Vikýř. Jablonecké školky se uzavřou 12. července, otevřou se až 23. srpna. Rodiče tak mají ještě více než týden na to, aby zajistili hlídání. Kapacita náhradních zařízení je podle radnice zatím dostatečná.