Jesenická přehrada má málo vody

Cheb - Přehrada Jesenice u Chebu má málo vody. Provozovatelé kempů, koupališť i chataři v okolí si stěžují, že státní podnik Povodí Ohře při regulaci hladiny nebere ohled na rekreační funkci přehrady. Už několik let za sebou udržuje úroveň vody tak nízko, že podle rekreantů znehodnocuje koupací sezonu.

Suché a teplé počasí spolu s nízkou hladinou vody mají za následek, že se na jesenické přehradě objevilo to, co bývá normálně pod vodou. Lidé se chodí koupat přes široký rozbahněný pás. Podle místních z něj bude brzy líheň komárů. „Tam, kde by se měli lidé koupat, je sucho. Na místě, kde začíná voda, je bahno, takže máme problémy s návštěvností,“ popisuje situaci nájemce městského koupaliště Jan Kuchař. „Přítoky do nádrže jsou tak nízké, že neumožňují naplnit nádrž na vyšší úroveň,“ vysvětluje nepříznivou situaci mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Provozovatelé rekreačních zařízení tohle vysvětlení moc neberou. Regulace je podle nich dlouhodobější záležitost. Ještě před pár dny bylo vody dost. Myslí si, že Povodí Ohře teď nechce přiškrtit odtok na hrázi, aby bylo dost vody pro turbinu malé vodní elektrárny. „Těch účelů vodního díla je několik. My se musíme snažit zajistit všechny účely v tom pořadí, v jakém jsou definovány v manipulačním řádu. Bohužel rekreace se nachází někde na konci toho manipulačního řádu a funkcí, které má vodní dílo zajistit,“ říká Jan Svejkovský.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

S tím se nechtějí smířit na chebské radnici, která sází na turismus. Od června do září se naučili na Jesenici jezdit lidé z celé Evropy. „Z poplatků za ubytování víme, že sem přijíždí zhruba kolem 37 000 turistů. K tomu musíme připočítat i několik desítek tisíc lidí z okolí, kteří se zde rekreují,“ uvádí místostarosta Chebu Michal Pospíšil.  

Ti provozovatelé, kteří mají zařízení pronajaté od města, vzhledem k situaci uvažují, že požádají o snížení nájemného.