Spor o přivaděč ke karlovarskému letišti. Co s žábami?

Karlovy Vary – Terčem kritiky na Karlovarsku je chystaný silniční přivaděč ke karlovarskému letišti. Proti jsou nejen místní obyvatelé, kteří už sepisují petici, ale i správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les. Podle plánů má totiž silnice vést těsně kolem cenných přírodních lokalit. Karlovarský kraj však kritiku odmítá, neboť silnice vlastní CHKO neprotne.

Na vzniku přírodní lokality u městské části Karlových Varů Kolová nese hlavní podíl soukromý zemědělec Jiří Škarda. Ten zde vybudoval soustavu menších rybníků, která uchránila migrující žáby před smrtí pod koly aut a poskytla útočiště i dalším živočichům. „Měli jsme dotace 5 milionů, já sám jsem do toho investoval asi 2,5 milionu,“ řekl Škarda.

Nyní by však měl být celý prostor ohrožen zvýšenou dopravou. Karlovarské hejtmanství chce v blízkosti rybníků vést silniční přivaděč k letišti, který má z centra obydlené oblasti odvést část automobilového provozu. Takový plán však někteří obyvatelé kritizují.

„Celá ta akce probíhá opravdu potutelně. Lidé to nevědí. Místní lidé o tom nemají ani ponětí a teď, když se to dozvídají, tak vznikla i podpisová akce,“ uvedl zastupitel a spolupracovník zemědělce Jiří Kotek. Na své straně mají kritici také ochránce přírody z CHKO Slavkovský les. Proti stavbě se vyslovil i vedoucí CHKO Jan Schlossar.

Protesty? Stojí za tím spekulanti, soudí město

Podle náměstka karlovarského primátora Petra Keřky se však ze strany zemědělce Škardy nejedná ani tak o ochranu přírody, jako spíš o pozemkovou spekulaci. „Já za tím samozřejmě vidím pouze pozemkové spekulanty, kteří získali tuto půdu za účelem zemědělské činnosti a dneska ji parcelují a prodávají na rodinné domy,“ uvedl Keřka. Takové obvinění Škarda odmítl.

Konečné rozhodnutí, kudy přesně celý přivaděč povede, kraj však zatím nevydal a ke kritizované části silnice shromažďuje stanoviska odborníků. Odborný posudek z oblasti životního prostředí budou mít krajští úředníci na podzim. Na stávajícím plánu si zatím stojí. „Zatím nemáme důvod, proč tuto stavbu zastavit, protože podle technických výkresů nebo technické dokumentace tato stavba nijak neprotíná chráněnou lokalitu,“ uvedla mluvčí kraje Andrea Bocková.