V dětském domově v Řepištích v noci hořelo, nikdo není zraněn

Řepiště (Frýdecko-Místecko) – V dětském domově v Řepištích na Frýdecko-Místecku dnes ráno hořelo. Při požáru nikdo nebyl zraněn. Hasiči však odhadují, že oheň způsobil škodu okolo 300 tisíc korun. Policie podezřívá ze založení ohně jednoho z chovanců, jehož nepřítomnosti si vychovatelé všimli při evakuaci. Nejspíše třináctiletý podezřelý je již zadržen.

Hořet začalo po čtvrté hodině ranní. Plameny zachvátily skříň na chodbě dětského charitního domova. Dýmu si všiml náhodný kolemjdoucí. Ten také vzbudil pracovníky domova. Díky tomu se sedm dětí žijících v domově ani vychovatelé nenadýchali zplodin. „Požár se podařilo uhasit zaměstnancům dětského domova, které svědek probudil. Použili k tomu dva práškové hasicí přístroje, a pak části skříně vyházeli ven z okna,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Hasiči pak pomáhali s evakuací, protože byl dům plný jedovatého kouře. Dohlédli i na odvětrávání domu. Právě tehdy vychovatelé zjistili, že jeden z chovanců domova chybí. „Podezření je na něm. Dítě už bylo zadrženo i s věcmi, které s sebou vzalo. Zatím probíhají výslechy. Pokud se potvrdí, že právě toto dítě zapálilo domov úmyslně, bude věc odložena,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Věc se vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení.

Další případy:

Požáry v dětských domovech a výchovných ústavech nejsou v Česku na denním pořádku, ale stávají se. Oheň většinou zapálí některé z dětí, podle vyšetřovatelů schválně. Loni tak například hořelo v dětském domově v Počátkách na Pelhřimovsku a i v tomto případě podle hasičů oheň zapálil někdo úmyslně.

Další případ se stal v únoru 2006, kdy několik 15letých dívek zapálilo výchovný ústav v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Devět z nich pak využilo zmatku a i přes odpor vychovatelů uteklo. Policie je během jedné hodiny dopadla, dívky se ale nevzdaly a ústav zapálily druhý den znovu.

K nejtragičtějšímu požáru dětského domova v Česku došlo před pětadvaceti lety v Ústavu sociální péče v Měděnci na Kadaňsku. Budovu tehdy úmyslně zapálilo jedno z děvčat a při požáru zemřelo 26 mentálně postižených dívek. Celá událost se dokonce stala námětem pro film Requiem pro panenku (režie Filip Renč).

Útěky dětí z výchovných ústavů často provází také násilí. Tragický příběh se odehrál v roce 1998 v Chrastavě na Liberecku. Sedmnáctiletý mladík při pokusu o útěk ubil tyčí jednu vychovatelku a druhou vážně zranil. Jako mladistvý za to dostal 8 let vězení.