Ostravská ZOO návštěvníky v létě překvapí novou expozicí

Ostrava – Zoologická zahrada v Ostravě se může pochlubit novou expozicí pro medvědy ušaté a hulmany. Novinku zahrada pojmenovala Čitván. Město do pavilonu investovalo sedmdesát milionů korun. V areálu právě probíhají poslední úpravy a v nové expozici se pomalu zabydlují její první obyvatelé – hulmani posvátní a vydry. Brzy se k nim přistěhují i medvědi ušatí a binturongové. Návštěvníci si tak budou moci expozici prohlédnout už během letních prázdnin.

„Zvířata se do té nové expozice stěhují postupně, zvykají si na nové prostředí, na nové bydlení. Nejdříve ve vnitřních částech pavilonu, postupně se budou vypouštět i do venkovního,“ řekla mluvčí zoo v Ostravě Šárka Kalousková. Expozice je pojmenována Čitván podle nejstaršího národního parku v Nepálu. Přibližuje tak návštěvníkům zdejší ohroženou faunu, a to nejen suchozemskou, ale taky podvodní.

Významnou proměnu prodělala i dětská zoo. Děti si ji budou moci užít taktéž už během prázdnin. „Děti se budou těšit nejen na staronové obyvatele, kozy a ovečky, ale také na další plemena domácích zvířat, jako jsou krávy či prasata,“ dodává Kalousková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Opravy v ostravské zoologické zahradě však nekončí. Rekonstrukce se dočká například návštěvnické centrum nebo pavilon hrochů. Město na opravy na příští roky připravilo až 206 milionů korun. „Za poslední tři roky jsme v zoologické zahradě investovali 153 milionů korun, z toho nejvýznamnější je expozice pro medvědy a hulmany v celkovém nákladu 71 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Lukáš Ženatý.