Motýlí louky jsou pomocí přírodě

Frýdštejn (Turnovsko) – Ochránci přírody zakládají v Českém ráji motýlí louky, zatím jsou k vidění na deseti místech. Ekologové přesvědčili i několik soukromých majitelů luk, aby je nechali kvést, a poskytli tak motýlům místo pro život. V české přírodě žije asi sto druhů denních a až kolem tisíce druhů nočních motýlů, v poslední době jich ale v přírodě značně ubývá. Důvodem této nepříznivé situace jsou zhoršující se podmínky pro život motýlů. Motýli nejsou jen letní ozdobou rozkvetlých luk, ale hrají v přírodě významnou roli. Stejně jako ostatní hmyz jsou důležitou součástí potravního řetězce, jsou na nich závislí pavouci, obojživelníci i ptáci.

Motýlí louky jsou druhově pestré, od jara do podzimu barevné a bohužel v české krajině také vzácné. Pan Vícha osel na Frýdštejně své tři hektary, stálo jej to 20 tisíc a přidal ještě informační tabule pro turisty. Z přesvědčení. „Aby se krajina okolo našeho domu pokud možno co nejvíce přiblížila původnímu prostředí Českého ráje,“ vysvětlil majitel motýlí louky Igor Vícha. V České republice žije asi 150 druhů denních a přes dva a půl tisíce nočních motýlů. I ty běžné druhy však z přírody postupně mizí, zhoršují se totiž životní podmínky hmyzu. „Pole s pšenicí a bramborami i louky jsou intenzivně, dokonce až třikrát ročně, sekané. Tyto lokality neskýtají životní prostor téměř pro nic,“ prohlásil zástupce vedoucího Správy CHKO Český ráj Aleš Hoření. „Čím je louka pestřejší, tím je větší pravděpodobnost, že se bude hmyzu líbit,“ doplnil zemědělec a botanik Bohumil Bradna a Aleš Hoření dodal: „Jsou to směsi, kde je například 60 druhů kvetoucích rostlin a 20 druhů travin.“

Botanici v Českém ráji speciální osiva pěstují, vyšlechtili dvacet druhů. Jejich rada zní: louky sečte po částech a až od července, jen tak motýlům pomůžete. Letos jim ale počasí nepřeje. „Je sucho, moc to nekvete. Rostou naopak trávy, které nejsou tolik náročné na dostatek vláhy,“ poukázal Igor Vícha.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle ochránců přírody stačí vysít i malý motýlí záhon, speciální směs přijde maximálně na desítky korun a pro přírodu to znamená neocenitelnou službu.

Ochránci přírody zakládají v Českém ráji motýlí louky.
Zdroj: ČT24