Na poutní stezce řádili vandalové

Cheb - Na poutní stezce mezi klášterem premonstrátů v Teplé na Karlovarsku a kostelem v zaniklé vesnici Skoky zničil neznámý vandal část nového značení. Orientační tabulky a značky utrhal nebo zamazal barvou. Občanské sdružení Pod střechou, které si vzalo za své zachránit kostel i stezku, to bude stát další práci i peníze.

Poutní stezku jako první vyzkoušeli věřící z křesťanské obce Ackermann Gemeinde v německém Würzburgu. Jsou mezi nimi potomci po obyvatelích zaniklých vesnic z Tepelska. Procesí od kláštera premonstrátů ke kostelu Navštívení Panny Marie ve Skokách prý chodila po dvě staletí. „Všichni poutníci byli překvapeni, že je tady něco takového možné,“ říká Jiří Schierl z občanského sdružení Pod střechou. „Šlo o vandala, o člověka, který nemá úctu k sobě ani k věcem kolem. V tomto případě se jedná především o újmu morální,“ uvádí provizor kláštera premonstrátů v Teplé P. Augustin Kováčik. 

Značení šedesát osm kilometrů dlouhé trasy trvalo dobrovolníkům asi měsíc. Barvy a další materiál stály třicet pět tisíc korun. Značení je třeba obnovit na osmi kilometrech poutní stezky. „Pro nás jsou to další náklady na barvy. Máme tady tábor, oddíl Brontosaurů, dobrovolníků, kteří to značení obnoví,“ vysvětluje Jiří Schierl. „Původně jsme jeli opravovat kostel a poutní stezku. Takže oprava značení k tomu patří,“ je přesvědčena Kamila Kočová, aktivistka hnutí Brontosaurus z Brna. „To vandalství nechápu. Asi někdo nepřeje tomu, co se tady děje,“ doplňuje Kamilu její kolegyně Eliška Kadlecová.  

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Otevření poutní stezky je podle Jiřího Schierla důležité k obnově zanedbaného tepelského regionu. Kostel ve Skokách je symbol. Kdysi kolem něj byla vesnice s jednotřídkou, farou a mlýnem. Dnes ji připomíná jen pár polorozbořených stavení.