Semilská ortopedie stále nemá smlouvu s VZP

Semily (Liberecký kraj) – Semilská nemocnice je znovu ve sporu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, chce zpátky velké ortopedické operace. Nově je totiž budou provádět v sousedním Trutnově, přestože je pojišťovna původně chtěla soustředit pouze do velkých nemocnic. Nařčení, že by tak chtěla VZP semilskou ortopedii zlikvidovat, pojišťovna rezolutně odmítá. Vedení města se snaží tomuto kroku zabránit, ortopedické oddělení semilské nemocnice patří k nejprestižnějším v celém Libereckém kraji. Samotné zařízení ji považuje za svoji vlajkovou loď.

Semilská nemocnice přišla o smlouvu s VZP na velké ortopedické operace loni. Důvodem byla snaha centralizovat tyto výkony do velkých nemocnic a ušetřit. Semilští ortopedi odešli do Turnova, tam teď začnou dělat velké operace, které prováděli už v Semilech. Nemocnice se cítí být poškozena, pojišťovna však tvrdí, že nemá dostatečné technické vybavení. „Podle požadavků České společnosti pro ortopedii a traumatologii splňujeme úplně všechno. Je to lživé, nepravdivé, účelové, a já se ptám proč,“ prohlásil ředitel Nemocnice s poliklinikou Semily Jaroslav Krutský.

Pojišťovna odmítá, že by nemocnici chtěla poškodit, na rozdělení ortopedie se dohodly liberecká a turnovská nemocnice mezi sebou. „Ovšem to je v rámci jednoho balíčku, ze strany VZP do tohoto systému nevstupují žádné další peníze,“ namítl mluvčí VZP Liberec Stanislav Šetina a ředitel Panochovy nemocnice Turnov Tomáš Sláma doplnil: „Nyní to řešíme papírově. Předpokládám, že v horizontu několika dnů bychom mohli začít.“ Semilská ortopedie funguje i nadále, loni tady provedli na 500 operací. Klienti VZP ale dříve tvořili až 80 procent pacientů zdejšího oddělení, a tedy i většinu jeho příjmů.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Semilská ortopedie operuje všechny pacienty kromě klientů VZP, kterou však žádá o obnovení smlouvy. „Důvod byl ten, že se má péče centralizovat do třech pracovišť v Libereckém kraji. Pokud má ale existovat čtvrté, myslím, že je naprosto logické, aby se otevřelo v Semilech,“ zdůraznil starosta Semil Jan Farský (SLK).

Pojišťovna se žádostí zabývá, nové smlouvy ale prý nejsou na pořadu dne.