Na Opavsku si hasiči vychovávají své nástupce

Jánské Koupele - Desítky mladých hasičů z Moravskoslezského kraje a Polska se sjely do Jánských Koupelí na Opavsku. Děti se v místní Ústřední hasičské škole učí, jak zachránit život sobě i blízkým v nejrůznějších situacích. V budoucnu by se pak mohly uplatnit v jednotkách dobrovolných nebo i profesionálních hasičů. Pokud se podaří sehnat potřebné peníze, plánuje krajské sdružení hasičů uspořádat podobné soustředění také v příštích letech.

Sedmdesát dětí z Česka a čtyřicet z Polska – holky i kluci ve věku od 8 do 15 let jsou rozděleni do pěti smíšených družstev. Během soustředění je zkušení lektoři naučí, jak se chovat během požáru, povodní nebo jak se poskytuje první pomoc. „Nejprve je třeba zkontrolovat, jestli člověk žije, potom vyzkoušet, zda dýchá a má puls. Pokud tomu tak není, musíme mu vyčistit ústní dutinu a poskytnout první pomoc,“ chlubí se nově získanými vědomostmi třináctiletá účastnice soustředění Dominika.

„Dětem přinese ten pobyt opravdu hodně, překonávají jazykové bariéry, vyměňují si zkušenosti, líbí se nám to,“ říká organizátor soustředění Henryk Fraczek z Polska. Mladí hasiči si také vyzkoušeli pobyt v zadýmených prostorách a lektoři jim vysvětlili, jak můžou bezpečně utéct z hořícího bytu.

„Když ucítíš kouř, tak slezeš z postele a podél zdi po zemi po čtyřech půjdeš ke dveřím, musíš zkusit hřbetem ruky kliku, jestli pálí, když ne, půjdeš normálně dál,“ popisuje správný postup další účastnice „hasičského rychlokurzu“ Helena. Příští rok by hasiči rádi pro velký zájem akci zopakovali. Vše ale bude záležet na tom, zda se jim podaří sehnat peníze.

  • Soustředění malých hasičů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1784/178337.jpg
  • Soustředění malých hasičů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1784/178338.jpg