Nahá těla v bublině nabízí ostravský Důl Hlubina

Ostrava - V industriálním prostoru památkově chráněného průmyslového areálu Dolu Hlubina v Ostravě vystavuje své fotografie Markéta Dlouhá Márová. Na výstavě Pop the Bubble využila formu aktů. Jednotlivé protagonisty ale zachytila netradičně – v průhledné bublině. Zajímavou expozici mladé talentované fotografky si můžete v netradičním prostředí technické památky prohlédnout až do konce července.

Levitující nahá těla na vodní hladině ve svých vlastních světech. Markéta Dlouhá Márová se pouští do analýzy lidského nitra skrze lidské tělo zbavené všech předmětů, které ho jinak běžně obklopují. „Fotografický soubor Pop the Bubble neboli Praskni bublinu pro mě znamená, že všichni žijeme v nějaké bublině, vnitřní nebo vnější, ve které se cítíme bezpečně a vytváříme ji kolem sebe,“ říká Markéta Dlouhá Márová.

Nahá těla na fotografiích Markéta nevnímá jen jako akty. „Pro mě je takhle člověk přirozený, takový, jaký je, proto akt, proto ta nahota,“ vysvětluje mladá fotografka. Samotné focení bylo podle autorky docela náročné – probíhalo v bazénu po celou noc. Výstavu pořádá pražská galerie Start ve spolupráci s občanským sdružením Provoz z Ostravy. Industriální prostory starých koupelen Dolu Hlubina zástupce galerie zaujaly natolik, že se fotografie rozhodli představit právě zde.

„Nám se to hodilo, že jsme v těch ruinách mohli, díky tomu kontrastu a díky tomu obrovskému prostoru, docela komfortně vystavit věci, které se sem tak nějak hodí,“ myslí si kurátor výstavy Jan Vincenec. Výstava fotografií Markéty Dlouhé Márové je už druhou letošní výstavou v prostorách Dolu Hlubina a následovat by měly další. „Ty prostory jsou ideální pro tyto věci, protože jsou velké, světlé a my je chceme uhájit pro tyto záležitosti,“ potvrdil organizátor výstavy Ladislav Mirvald.

  • Vystavená fotografie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1784/178341.jpg
  • Netradiční výstavní prostory autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1784/178342.jpg