Požár přádelny v Jaroměři způsobil škodu přes 100 milionů

Jaroměř – Na 6 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů dnes zasahovalo u požáru přádelny firmy Clasic Cotton na předměstí Jaroměře na Náchodsku. Požár se v objektu továrny rozšířil od 12:00 hodin, příčinou by podle prvotního zkoumání mohla být závada na elektroinstalaci. Oheň se klimatizací rozšířil do dalších částí haly. Hasičům se živel podařilo uhasit před 15:00. Podle zástupců podniku se škoda vyšplhá na 100 až 200 milionů korun. Řadí se tak k nejhorším požárům za posledních deset let. Továrna teď bude mimo provoz několik měsíců a výpadek může ohrozit domácí i zahraniční odběratele.

Požár udeřil v přádelně bavlny ve dvou vlnách. První hořící stroj se hasičům podařilo uhasit. Další požár podle ředitele firmy Jiřího Krátošky vznikl v prvním nadzemním podlaží třípodlažní haly. Oheň se pak po podlaží vzduchotechnikou rychle rozšířil a z větší části poničil dopřádací a soukací stroje. Protékající voda poškodila i technologie v přízemí haly o rozměrech 30 krát 25 metrů. Podnik se bude snažit výrobu bavlněných a dalších druhů přízí co nejrychleji obnovit. „Již sháníme nové stroje. Jsme pojištěni,“ řekl Krátoška. Firma dosud pracovala ve třísměnném provozu. Zaměstnává 150 lidí.

Požár likvidovalo šest jednotek hasičů s celkem 22 vozidly, včetně výškové techniky. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a požár se jim podařilo brzy lokalizovat a během odpoledne uhasit. „Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

V přádelně je 36 strojů. Polovinu z nich oheň zničil nebo vážně poškodil. Hasiči odhadli škodu na 40 milionů korun, podle vyjádření majitelů se však vyšplhá na 100 až 200 milionů. Přádelna bude mimo provoz zřejmě několik měsíců.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)