Dostavba D3 se stále protahuje

Tábor - Za problémy a průtahy na dostavbě dálnice D3 v jižních Čechách mohou, podle majitele posledního nevykoupeného pozemku, úředníci. Tvrdí, že dva roky nereagovali na jeho nabídky a čekali na nový zákon o vyvlastnění. Ředitelství silnic a dálnic to odmítá. Podle Miroslava Bezecného, syna a zároveň právního zástupce majitele nevykoupeného pozemku, selhali úředníci: „Nepožadujeme žádnou převratnou sumu, ale Ředitelství silnic a dálnic dva roky nejednalo a do dnešního dne žádnou reakci nemáme. Nejsme stejný případ jako farmářka Ludmila Havránková. První nabídku jsme odmítli, ale naše požadavky nebyly neobvyklé.“

Ředitelství silnic a dálnic to rozhodně odmítá, jeho představitelé naopak hovoří o čtyřech nabídkách, které majitel pozemku odmítl. Řádná nabídka ani protinávrh prý ze strany pana Bezecného nepřišel. Situace kolem dálnice D3 se vyhrotila v posledních měsících. Na úseku mezi Táborem a Veselím se totiž intenzivně pracuje, ale desetimiliardový projekt zatím není možné dokončit.

Podle předsedy Sdružení pro dostavbu D3 chybí na celém úseku jen jeden jediný kousíček. Je to zhruba 800 čtverečních metrů. Úředníci proto podnikli první kroky k jejich vyvlastnění. Majitel to ale odmítá a o postupu zatím definitivně rozhodnuto není. Případ ilustruje problémy, které dálnici D3 provází.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Na konci devadesátých let politici slibovali, že celá D3, dálnice mezi Prahou a Českými Budějovicemi, bude hotová do konce tohoto roku. Od té doby se termíny průběžně posouvají. Úsek Tábor – Veselí nad Lužnicí představuje typický příklad. Zatím poslední termín dokončení zní podzim 2012. Ani ten ale, v souvislosti s plánovanými škrty ve státním rozpočtu, nemusí být definitivní.