V Moravskoslezském kraji je nejméně stomatologů a praktických lékařů

Moravskoslezský kraj - V Moravskoslezském kraji je nadbytek nemocnic i lůžek akutní péče. Na druhé straně ale chybí praktičtí lékaři a stomatologové. Takový je výsledek analýzy, kterou si zadal krajský úřad. Tým odborníků na ní pracoval od března loňského roku. Kraj ale nemá možnosti, jak nepříznivý výsledek analýzy z hlediska nedostatku lékařů změnit. Snaží se aspoň nalákat do regionu absolventy medicíny. 32 studentů pátých a šestých ročníků dostává stipendium s tím, že s čerstvým diplomem zamíří minimálně na tři roky do některé z krajských nemocnic.

V Moravskoslezském kraji je celkem osmnáct nemocnic. Jedna státní, šest soukromých, tři městské a osm krajských. A hlavně na ty se tým zdravotnických odborníků zaměřil. Zajímalo je, kde jsou největší rezervy. Výsledek je jednoznačný - 6 660 lůžek v nemocnicích je zbytečně moc, 5 000 by stačilo. „My jsme dokumentovali špatnou strukturu lůžek, je více akutních lůžek a méně lůžek následné péče,“ uvedl vedoucí pracovní skupiny zpracovávající analýzu Karel Pustelník. Právě lůžek následné péče momentálně chybí asi pět set.

„To, k čemu budeme muset přistoupit, je restrukturalizace podle potřeb, které občané Moravskoslezského kraje potřebují v oblasti zdravotnické péče,“ říká náměstek hejtmana Karel Konečný. Z analýzy také vyplynulo, že by se každá krajská nemocnice měla více vyprofilovat. Velmi zjednodušeně řečeno, ne každá nemocnice bude dělat všechno. Profilace by měla být hotová do pěti let.

„Ta profilace znamená, že zdravotnické zařízení se na daný druh péče bude specializovat, s tím souvisí i příliv investičních záležitostí do nemocnic,“ upřesnila vedoucí odboru zdravotnictví Moravskoslezského kraje Petra Tomanová. Analýza byla zaměřená nejen na krajské nemocnice, ale také na to, jak fungují praktičtí lékaři a stomatologové. „Zjistili jsme, že v Moravskoslezském kraji je nejvyšší počet obyvatel na jednoho stomatologa, že věkový průměr stomatologů je nejvyšší v rámci České republiky a totéž platí o praktických lékařích,“ varuje vedoucí pracovní skupiny zpracovávající analýzu Karel Pustelník.

  • Operační sál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178599.jpg
  • Stomatologická ordinace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178600.jpg