Požár v Jaroměři podle hasičů zavinil porouchaný rozvaděč

Jaroměř (Náchodsko) - Rozsáhlý požár, který ve čtvrtek odpoledne zachvátil přádelnu firmy Classic Cotton v Jaroměři na Náchodsku, způsobila zřejmě technická závada rozvaděče u jednoho ze spřádacích strojů. Informaci oznámila mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková. Při požáru ani jeho likvidaci nebyl nikdo zraněn. Vyšetřovatelé hasičů společně s firmou pokračují ve vyčíslování škod, které požár napáchal, a jsou od rána znovu na místě požáru.

Požár udeřil v přádelně bavlny ve dvou vlnách, podle ředitele firmy Jiřího Krátošky vznikl v prvním nadzemním podlaží třípodlažní haly. Oheň se pak po podlaží vzduchotechnikou rychle rozšířil a z větší části poničil dopřádací a soukací stroje. Protékající voda poškodila i technologie v přízemí haly o rozměrech 30 krát 25 metrů.

Ředitel firmy Jiří Krátoška ve čtvrtek odhadl škody na 100 až 200 milionů korun, hasiči hmotnou škodu na zničeném vybavení a hale předběžně odhadli na 40 milionů. Krátoška ve čtvrtek řekl, že se podnik bude snažit výrobu bavlněných a dalších druhů přízí obnovit během několika měsíců. Podnik, který zaměstnává 150 lidí, je podle něj pojištěný.