Jak pašovat adidasky? Stačí přelepit proužky!

Cheb – Celníci v Chebu odhalili další důmyslný způsob přepravy a prodeje padělků. Zadrželi celý kamion bot z Číny, ve kterém bylo ukryto šest tisíc párů falešných bot Adidas. Výrobce padělků ale falešnou znašku dobře zakamufloval. Skryl ji pod zdvojenou svrchní vrstvu materiálu, která se dala snadno odstranit. Padělků původem převážně z Číny na českém trhu rok od roku přibývá. K dnešnímu dni jich celníci evidují více než za celý loňský rok.

K tomu, aby se z páru sportovních bot s neznámou a neevidovanou značkou staly padělky značky Adidas, stačí pár šikovných řezů a nůž. V takovém stavu expedoval asijský výrobce celou zásilku pro českou firmu se sídlem v Praze.

„V tomto případě příjemce musel vědět, co si objednává,“ říká ředitel Celního úřadu v Chebu Roman Šťovíček. Poškozena jsou autorská práva firmy Adidas. Celníci škodu vyčíslili na deset a půl milionu korun. Asi za tolik by značkový výrobce prodal šest tisíc párů svých originálů.Podle mluvčího Celního ředitelství Plzeň Pavla Polanky jsou dvě možnosti. Buď se příjemce domluví s dovozcem, že se celá zásilka zlikviduje pod celním dohledem na náklady dovozce, nebo se bude celá kauza řešit soudní cestou.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)
  • Krabice s falešnými boty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1787/178681.jpg
  • Čínské padělky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1787/178683.jpg