Rudolfov láká na kukuřici

Rudolfov (Českobudějovicko) – V Rudolfově na Českobudějovicku vzniká unikátní obří bludiště. Byť dočasné. Má přes kilometr cest, zabírá asi hektar a hlavně – je celé z kukuřice. Jeho autoři se inspirovali ve Spojených státech a Nizozemsku. V jižních Čechách jim ale zatím počasí moc nepřálo. Labyrint je už sice otevřený, vzhledem k neobvykle chladnému jarnímu počasí však kukuřice doposud nevyrostla do potřebné výšky a vzhled bludiště se kvůli tomu bude ještě měnit. Vedení obce předpokládá, že atrakce sem přivede větší počet turistů a Rudolfov se dostane do širšího povědomí nejen Jihočechů. Na léto a podzim chystají organizátoři další akce.

Areál zdálky vypadá jako pole uprostřed města, při bližším pohledu je však patrné, že kukuřice je protkána sítí spletitých, zamotaných cestiček. Lidé s horším orientačním smyslem budou moci v unikátním dočasném labyrintu bloudit podle jeho autorů i několik hodin. „Viděli jsme několik takových labyrintů v Holandsku a Severní Americe, a tak jsme to přenesli do České republiky,“ prohlásil spoluautor projektu Jan Verboon a Marie Verboon-Filipová, která se na projektu též podílí, doplnila: „Pokud víme, nic podobného v České republice není.“ Obří bludiště s několika atrakcemi je už otevřené, projektu však nepřálo počasí. Kukuřice začala kvůli chladnému jaru růst později a dospělým zatím nesahá ani do pasu. Hlavními návštěvníky jsou tak v současné době děti, ty jsou však spokojené: „Když kukuřice není tak velká, není to tak těžké. Líbí se mi to, zvládneme to.“

Zatím lidé uvnitř bludiště přehled o své poloze ještě mají. Autoři už ale mají připravený i záchranný systém pro případ, že některý z návštěvníků bude potřebovat pomoc. „Každý dostane vlajku, a pokud by se něco stalo, stačí ji zvednout nad hlavu,“ vysvětlil Jan Verboon. Z unikátního labyrintu jsou nadšení i místní politici, už nyní je ale jasné, že jde o relativně krátkodobou záležitost.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Kukuřice by měla být plně vzrostlá pravděpodobně až v druhé polovině srpna, bludiště přitom bude v provozu maximálně do konce října.

V Rudolfově na Českobudějovicku vzniká unikátní obří bludiště.
Zdroj: ČT24