Příměstské tábory lákají děti a vítají je i rodiče

Moravskoslezský kraj - Hitem současného léta se v Moravskoslezském kraji stávají příměstské tábory. Začínají v pondělí a končí v pátek. Rodiče děti ráno předají odpovědným pracovníkům a odpoledne si je vyzvednou nabité zážitky. Tábory organizuje většina domů dětí a mládeže i další střediska volného času. Vytížení rodiče do nich mohou své ratolesti posílat až do posledních srpnových dnů.

Babička ani dědeček nestíhají, chybí dovolená. Pracovně vytížení rodiče mají problém - co s dětmi o prázdninách? Řešení existuje. Příměstské tábory. „Já si to moc cením, protože je léto, chodím do práce, takže mi to velice pomáhá,“ říká jedna z maminek, které příměstské tábory využívají pravidelně. „Člověk má dobrý pocit, že má dítě v bezpečí tady u nich,“ přidává se k ní další.

A takto každé prázdninové všední ráno ve středisku volného času v Moravské Ostravě začíná. Je osm hodin a rodiče přivedli děti. „Máte všichni dobrou náladu?“ Otázka vedoucího byla asi zbytečná. Odpovědí je mu hlasité a mnohohlasé „jó!“ V tomto táboře se dětem evidentně líbí. „Dneska čeká děti výprava za pokladem loupežníků a vyzkoušíme si taky jejich odvahu,“ prozrazuje program dne hlavní vedoucí Martin Macháč.

A dobrodružství může začít. Tentokrát za ním děti vyrážejí do Kyjovic. „Jsme velice spokojeni. I minulý rok jsme tu měli kluka, takže super,“ pochvaluje si tatínek David Pluške. Týdenní turnusy příměstských táborů jsou podle vedoucí Střediska volného času Moravská Ostrava Pavly Tobiášové určeny zpravidla těm dětem, které si ještě netroufají na samostatný pobyt mimo rodinu.

A příměstských táborů fungují v Moravskoslezském kraji stovky. Pořádá je i Středisko volného času Asterix v Havířově. Tam mají děti právě na programu dne jízdu na koni. Tábor má název Archa Noemova a celý je věnován zvířatům. Děti si také vybírají, které z nich chtějí představovat. „Děti se strašně rády malují na obličej, hrozně je to baví a vůbec výtvarka a zvířátka, to patří k sobě,“ myslí si vedoucí Lenka Vavrečková.

  • Ráno ve středisku volného času autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178832.jpg
  • Děti se učí jezdit na koni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178833.jpg
  • Malování na obličej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178835.jpg