Podzemí Paláce Kinských představuje ryby z Vltavy

Praha – Neobvyklou výstavu připravila Národní galerie v podzemí Paláce Kinských, na ploše 350 metrů čtverečních je k vidění osmnáct akvárií se sladkovodními rybami, které žijí ve Vltavě. Návštěvníci mohou obdivovat jak běžné druhy, jako jsou kapr, pstruh nebo lín, tak i ryby vzácné – to je případ třeba sivena, koljušky nebo podoustve. Autor výstavy Jiří Rachfalík prý chtěl lidem ukázat, kolik různých druhů ryb žije v naší nejdelší řece – většina lidí si totiž představí pouze kapra na vánočním stole.

Každé akvárium je přizpůsobené druhu ryb, pro které je určeno, a je zajímavě naaranžované. Příprava výstavy byla poměrně náročná a trvala dva měsíce. Podle Rachfalíka bylo náročné dopravit do podzemí Paláce Kinských třeba stavební materiál, jen kamení je prý 16 tun. Také sklo na akvária zabralo celý kamion. 

Expozice bude v gotickém podzemí paláce umístěna pět let, otevřeno je každý den od 10:00 do 18:00. Návštěvníci obdivují nejen málo známé druhy ryb, ale také jesetery i majestátního sumce. „Každý mě přesvědčoval o tom, že takto velkého sumce v akváriu nelze chovat, a zatím se to daří, přestože nám akvárium už několikrát vybílil od ostatních spoluobyvatel,“ uzavírá Rachfalík.

Reportáž Sabiny Janovicové (zdroj: ČT24)
Výstava Pod hladinou Vltavy
Zdroj: ČT24