Na Konopišti se nevěsta prodávala pod širým nebem

Konopiště (Benešovsko) – Opera Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany pod širým nebem – na takový zážitek bylo možné vyrazit do přírodního divadla na zámku Konopiště. Jde už o druhý ročník operního festivalu, v loňském roce sólisté z Národního divadla předvedli Dvořákovu Rusalku. Organizátoři tentokrát naplánovali začátek představení dříve než obvykle. Prodaná nevěsta je totiž vhodná i pro děti a organizátoři si přáli, aby rodiče navštívili představení spolu se svými ratolestmi.

Místo dlouhých rób a smokingů kraťasy a trička, s sebou repelent a něco měkkého na sezení – takto vybaveni dorazili diváci do přírodního amfiteátru na Konopišti. Opera se, alespoň na jeden letní večer, stěhuje z kamenného divadla pod širé nebe. „Letošní představení je výjimečné, protože je určeno hlavně rodinám s dětmi. Z toho důvodu jsme posunuli začátek představení, začínáme už v šest hodin odpoledne,“ uvedla vedoucí Odboru školství, kultury a památkové péče MÚ Benešov Hana Haubertová. Děj tradiční české opery Prodaná nevěsta zůstává stejný, nové prostředí však umožňuje zapojit do představení netradiční prvky a diváky tak i překvapit. „Celé to vypadá trošku jako film. Naším záměrem bylo, aby se představení neodehrávalo pouze na jevišti. Bude se hrát i vedle diváků, před diváky, přijedou koně,“ prohlásil organizátor a představitel sedláka Krušiny Vratislav Kříž a režisér Josef Průdek doplnil: „Prostředí je jak stvořené pro vytvoření krásného letního večera s optimistickou hudbou Bedřicha Smetany a s naivním, ale krásným příběhem.“

Zkoordinovat v době divadelních prázdnin všech 12 sólistů, 40 sborových zpěváků a padesátičlenný orchestr Národního divadla dá práci. Všichni ale věří, že si na operním festivale na Konopišti zazpívají i příští rok. „Většinou mi každý říká: Kdy to bude příště, tak já bych si tu dovolenou dal o pár dní později, abych to stihl,“ potvrdil Vratislav Kříž.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Tradice operních představení na Konopišti začala vloni, kdy se v přírodním zámeckém divadle hrála inscenace Dvořákovy Rusalky. Na příští rok chystají organizátoři operu Carmen.

Opera Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany pod širým nebem – na takový zážitek bylo možné vyrazit do přírodního divadla na zámku Konopiště.
Zdroj: ČT24