Pardubický kraj zrušil většinu lékařských pohotovostí

Polička – Na začátku letošního roku zrušilo vedení Pardubického kraje mnoho pohotovostí. Od 1. července nefungují další dvě, v Červené Vodě a v Poličce. Města na jejich provoz nemají peníze a kraj tvrdí to samé. Lidé tak budou muset spoléhat na záchranáře nebo okolní nemocnice.

Zatímco Hlinsko svoji lékařskou pohotovost po měsících dohadů s vedením kraje ubránilo, Polička ne. Pacienti z tohoto města i okolních obcí musí nově za lékařem do Litomyšle nebo do Svitav. Cesta jim trvá půl hodiny i déle. Přitom ještě v březnu loňského roku kraj garantoval, že lékařskou službu první pomoci v Poličce zachová.

Podle starosty Poličky Jaroslava Martinů (ODS) jde o neseriózní věc. Krajský úřad tvrdí, že neměl na vybranou. Musí šetřit peníze. Radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD) říká, že kraj tuto službu doplácel. Obyvatelé Poličky a okolí se teď musí spoléhat pouze na záchranáře.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Vedoucí lékař Záchranné služby Pardubického kraje Otomar Kušička ujistil, že akutní stavy jsou zajištěny lékařskou výjezdovou skupinou přímo v Poličce. Nespokojeným starostům obcí a Poličky vadí, že je kraj postavil před hotovou věc, podle nich dal prostě přednost penězům před pacienty.

Jaroslav Martinů hovoří o omezení lékařské služby. „Pokud za celou sobotu přijdou dva pacienti, pak je podle nás zbytečné udržovat takovou službu,“ nechala se slyšet Markéta Tauberová. Spor vedení kraje se starosty je tak u konce. Polička boj o svoji lékařskou pohotovost definitivně prohrála.