Přerov se pyšní zrekonstruovaným koupalištěm, Hranice mají s tím svým trápení

Olomoucko - V Přerově a Hranicích skončily nákladné opravy venkovních plaveckých areálů. Města do jejich modernizace vložila desítky milionů korun. Zatímco v Přerově se od včerejška mohou návštěvníci z nových bazénů a vodních atrakcí těšit, v Hranicích zůstávají venkovní bazény bez vody. Návštěvníci hranického areálu tedy musí, pokud se chtějí zchladit, využít krytého bazénu. Jestli se venkovní bazény, které zřejmě utrpěly při povodních, podaří zprovoznit ještě tuto sezonu, není jisté.

Přerov, včera o půl desáté ráno. Ačkoliv do otevření nově opraveného areálu místního koupaliště zbývá ještě půlhodina, před pokladnou se už řadí první nedočkaví návštěvníci. Někteří lidé jsou zvědaví, jak se jejich koupaliště proměnilo, jiní se jdou jen prostě zchladit v horkých dnech. Zastaralý venkovní areál se opravy dočkal poprvé od doby svého vzniku, tedy po 35 letech. Vznikl zde  dvacetimetrový bazén a nejen děti si můžou užít také nového brouzdaliště a řady dalších atrakcí.

„Tato rekonstrukce byla nutná. Přerov je padesátitisícové město a v minulosti tady nebyly žádné možnosti pro občany se nějak vyžít právě v těchto atrakcích,“ myslí si ředitel provozující společnosti Jaroslav Klvač. Město za úpravy zaplatilo 30 milionů korun, z toho téměř polovinou přispěl i Olomoucký kraj. „Také se nám podařilo získat jeden a půl milionu korun na vybudování solárních panelů, které by měly snížit provozní náklady,“ dodal primátor města Přerova Jiří Lajtoch.

Zatímco přerovský bazén už v dopoledních hodinách doslova praská ve švech, v nedalekých Hranicích naopak zeje prázdnotou a to i přesto, že místní radnice venkovní plavecký areál zrekonstruovaný za více než 20 milionů korun slavnostně otevřela teprve loni. Zřejmě květnové povodně totiž poškodily podloží bazénu a přetrhaly také potrubí. „Je to obrovská smůla, letos jsme otevřeli 30.6. a 5.7. jsme už museli vypustit bazén protože se objevila závada,“ říká smutně asistentka ředitele provozující společnosti Pavlína Pechová. Zchladit se tak návštěvníci hranického areálu chodí do krytého bazénu. Kdy však odborníci závadu opraví a jestli to stihnou ještě v letošní sezóně, provozovatelé koupaliště netuší.

  • Zrekonstruované přerovské koupaliště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179398.jpg
  • Vypuštěné koupaliště v Hranicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179400.jpg