Přerovská knihovna se přestěhuje do větších prostor

Přerov - Čtenáři přerovské městské knihovny se zřejmě dočkají nových důstojných prostor. Čekají na ně už několik desetiletí. Více než stoletá budova knihovny je přitom v havarijním stavu, a dokonce hrozila zřícením. Přerovskému magistrátu se nyní podařilo bezplatně získat od státu třípodlažní objekt v centru města a po nutných opravách sem plánuje knihovnu přemístit. Potřebuje na to ale asi 100 milionů korun a stihnout musí vše do pěti let.

Praskliny a místy až na prst široké díry ve fasádě. Tak vypadala přerovská knihovna před šesti lety. Statik nařídil její okamžité vyklizení, protože hrozilo, že se zřítí. Vedení knihovnu uzavřelo. Město pak nechalo budovu svázat ocelovými lany a po několika měsících začala knihovna opět sloužit čtenářům. „Od té doby vykonáváme služby dále, ale na tom objektu se nic kromě toho, že byl stažený a zpevněný, nezměnilo. Stále je malý nevyhovující,“ stěžuje si ředitel Městské knihovny Přerov Pavel Cimbálník.

Přerovská knihovna má ve svém fondu 45 tisíc svazků. Čtenáři však mohou v regálech najít jen jejich zlomek. Většina zůstává kvůli nedostatku prostor zamčená ve skladech. Kdo neumí s počítačem, těžko se některých knížek dopátrá. Problém by měla vyřešit nevyužívaná budova v Čechově ulici, kterou nyní přerovský magistrát po letech jednání bezplatně získal od státu. V minulosti zde byl vojenský soud, později velitelství zdejšího letiště. Posledních 20 let je ale objekt prázdný a chátrá. Město se jej zavázalo opravit do pěti let. Pokud to nestihne, musí zaplatit osmimilionovou pokutu.

„Na to, že stát tuto nemovitost neužíval a nechal chátrat 20 let, ty podmínky jsou velice tvrdé a časové rozmezí krátké,“ myslí si primátor města Přerova Jiří Lajtoch. „Během dvou až tří měsíců bude hotova studie proveditelnosti a využitelnosti a budeme se snažit, aby do konce letošního roku byla hotova projektová dokumentace ke stavebnímu povolení,“ dodává ale v zápětí náměstek primátora Josef Kulíšek, aby zdůraznil, že nechtějí zahálet. Magistrát do nové budovy kromě knihovny plánuje přestěhovat také část svých úředníků a zřídit informační středisko.

  • Přerovská knihovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179598.jpg
  • Nové prostory pro knihovnu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179599.jpg