Přehrada Rozkoš na Náchodsku má málo vody

Náchodsko – Problémy s nedostatkem vody mají majitelé kempů na větší části přehrady Rozkoš oddělené hrází. Hladina tam poklesla natolik, že břehy jsou plné bahna a kempy poloprázdné. Živnostníci proto chtějí přesvědčit Povodí Labe, aby odpouštělo méně vody. I vodohospodáři ale předkládají vážné argumenty.

Jižní část Rozkoše je sice i podle vodohospodářů na toto období až nečekaně čistá, ale lidi ke koupání přesto neláká, jak říká majitel kempu Milan Sejkanič. Hladina poklesla natolik, že do vody rekreanti na řadě míst chodí přes bahno. Potíže mají i majitelé lodí.

Podle Povodí Labe je problém v tom, že do přehrady v současnosti z řeky Úpy nepřitéká vůbec žádná voda. „Pokud bychom odebrali byť jen jeden metr krychlový vody z Úpy do Rozkoše, řeku bychom vysušili,“ nechal se slyšet mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

A tak zatímco na přítoku je nula, voda z přehrady stále odtéká. Prý proto, aby bylo podle manipulačního řádu zabezpečeno dostatečné množství vody pro chlazení opatovické elektrárny, jak popsal Václav Jirásek. Majitelé kempů se pokusí vyvolat jednání o změně manipulačního řádu na Rozkoši.