Liberecké děti nastoupily na univerzitu

Liberec – V Liberci se otevřela dětská univerzita. Školáci, kteří tráví prázdniny doma, se v rámci projektu „STARTTECH – Začni s technikou“ v laboratořích tamní technické univerzity zabaví a leccos přiučí. A kantoři věří, že tak aspoň část dětí zlákají ke studiu technických oborů. Na děti čekaly zajímavé chemické pokusy, seznámily se s technologiemi obrábění, vyzkoušely si frézování, montáž a strojnické měření nebo různé úpravy textilií. Prázdninová akce byla obsazená do posledního místa. Na univerzitě již zvažují, že nabídku podobných akcí rozšíří.

Zubní pasta pro slona. V podstatě jde o jednoduchý pokus, pro děti je to však kouzlo, které chtějí opakovat. Chemie na dětské univerzitě dostává zábavnou podobu. „Jejich zájem o práci v laboratoři je velký, až neočekávaně aktivní,“ uvedl chemik Bořivoj Jodas z Technické univerzity Liberec (TUL). Dětská univerzita přijala třicet školáků od sedmi do patnácti let. Kromě pokusů v laboratořích zkoušejí také výrobu textilu nebo kovoobrábění v dílnách. „Chemie se mi líbí, táta se tím živí,“ tvrdí jeden ze studentů dětské univerzity.

Dětská univerzita funguje jako hlídací služba i nábor zároveň. Je součástí kampaně Starttech, která propaguje studium technických oborů. Škola na ni získala dohromady 11 milionů korun z fondů Evropské unie. I proto je den na univerzitě pro děti zdarma. „Předpokládáme, že v budoucnu se alespoň někteří z nich stanou studenty naší školy. Je to tedy jakási marketingová akce, která by měla přilákat studenty ke studiu technických oborů,“ prohlásil vedoucí kampaně Starttech Miloš Hernych a mluvčí TUL Jaroslava Kočárková doplnila: „Program probíhá ve dvouhodinových intervalech, potom se děti vymění a jdou jinam, kde si vyzkoušejí zase něco jiného.“ Letos trvá studium na dětské univerzitě zkušebně pouze jeden den, příští rok se protáhne na týden.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Technická univerzita v Liberci zopakuje program pro děti během prázdnin celkem čtyřikrát. Kdo se ale nepřihlásil včas, má smůlu. Je totiž beznadějně obsazeno.

V Liberci se otevřela dětská univerzita.
Zdroj: ČT24