Letní kino v Karlových Varech ještě nekončí

Karlovy Vary – Karlovarské letní kino se po 11 letech dočkalo oživení. Petice a zájem lidí přesvědčily magistrát, aby na obnovu přírodního areálu přispěl. Přitom ještě nedávno chtěli radní nechat kino zbourat, protože areál byl ve značně neuspokojivém stavu a na jeho místě měla vzniknout travnatá plocha. Na záchraně kina se podílely desítky dobrovolníků, pod petici se posbíralo více než čtyři tisíce podpisů. Radní nyní plánují zachování areálu. Po některých úpravách by měl sloužit jako amfiteátr, kde bude možné pořádat různé kulturní akce, jako jsou třeba koncerty, případně také promítání.

Největší letní kino v kraji nechala v roce 1999 radnice uzavřít s tím, že je staticky narušená betonová plocha. Obavy se nakonec nepotvrdily a letos se o kinu začalo znovu jednat. Pod petici na jeho záchranu se podepsaly tisíce lidí a dobrovolníci tu pak strávili hodiny na brigádách, aby kino vyčistili. „Chceme magistrátu demonstrovat, jak velký zájem mají občané Karlových Varů o toto zařízení,“ uvedl iniciátor petice na záchranu letního kina herec Ladislav Gerendáš. Během filmového festivalu se na místě uskutečnil benefiční koncert, navštívilo ho na 800 diváků. Opozice to považuje za důkaz toho, že areál může být důležitou součástí kulturního života. „Už to nemůže fungovat jenom jako letní kino, může tady být krásný přírodní amfiteátr,“ potvrdil opoziční zastupitel města Petr Kulhánek (KOA) a Ladislav Gerendáš dodal: „Karlovy Vary takové zařízení přece nemají. Nevím, proč to může fungovat v jiných a daleko menších městech republiky.“

Vedení města chtělo ještě vloni nechat celý areál zbourat a postavit tu park. Petice a zájem lidí ale radní nakonec přesvědčily. „Město schválilo dva miliony korun na první úpravy areálu letního kina,“ prohlásil mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál a Petr Kulhánek podotkl: „Myslím, že jsme se přiblížili řešení, že se nic nebude srovnávat se zemí.“ Pravidelného promítání se ale diváci nejspíš už nedočkají. V budoucnu by však areál mohl znovu využívat filmový festival. „Promítali bychom tam takové ty majors filmy, na které chodí velký počet lidí. Proto bychom byli jenom pro, aby letní kino fungovalo,“ vysvětlil prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle prvních plánů by v letním kině mělo zůstat asi 1 000 míst k sezení, zbytek hlediště bude zatravněn.

Karlovarské letní kino se po 11 letech dočkalo oživení.
Zdroj: ČT24