Z Lovosic je parkoviště, na hlavním tahu vzniká kruhový objezd

Lovosice – Průtah Lovosicemi připomíná od začátku července spíše obří parkoviště. Stavba kruhového objezdu výrazně zpomalila provoz na silnici I/15, která je v současnosti hlavním přivaděčem k dálnici D8 a zároveň spojuje města s Litoměřicemi. Místem se jezdí kyvadlově jedním pruhem a doprava, která je v Lovosicích vždy velmi hustá, začala kolabovat. Řidiči, kteří se chtějí zácpám vyhnout, začali místo objíždět, a tak provoz zhoustl také v okolních obcích. Kruhový objezd, jehož stavba kolony způsobila, má na hlavní tah napojit lovosickou průmyslovou zónu, která je ovšem prázdná.

Kolony, které se u rozkopaného místa tvoří, procházejí napříč Lovosicemi. Městem projíždí veškerý tranzit mířící z Německa a Ústecka do Prahy, odvede ho až dostavba chybějící části dálnice D8. Auta, která by na dálnici měla k dispozici čtyři pruhy, se v místě, kde vzniká kruhový objezd, musí vejít do pruhu jednoho, a tak řidiči v kolonách tráví desítky minut.

Starosta města, které se stavbou kruhového objezdu u odbočky k prázdné průmyslové zóně začalo, ale stavbu hájí. „Na kdy se to mělo odsunout? Situace s dálnicí tady bude na dlouhá léta,“ podotkl lovosický starosta Jan Kulhánek. Podobně jako investor průmyslové zóny i stavby kruhového objezdu je přesvědčen, že dopravní stavba bude výraznou investicí do budoucna.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Méně nadšeni jsou zástupci okolních obcí, kde kvůli kolonám v Lovosicích zesílila doprava. Stavba se vůbec nelíbí především starostovi Lukavce, kterým začaly i přes zákaz projíždět kamiony. „Stačilo rozšířit silnici, ale moudří rozhodli, že tam bude kruhák – tak je tam kruhák,“ řekl starosta Josef Hlaváček.

Teď už je ale pozdě na jakoukoliv změnu. Řidiči i starostové musí zatnout zuby a čekat do poloviny září. To by měl být kruhový objezd hotov.

Kamion v obci Lukavec, kam má zakázán vjezd
Zdroj: ČT24