Cvičit psy nebo třeba malovat mohou děti v tematicky zaměřených táborech

Moravskoslezský kraj - Věnovat se svým zálibám a naučit se něco nového mohou děti i o prázdninách, a to na tematicky zaměřených táborech. U přehrady Olešná na Frýdeckomístecku třeba pod vedením zkušeného cvičitele učí své psy poslouchat. V Bartošovicích na Novojičínsku se zase samy učí malovat, aby jejich díla dělala radost jiným. Přestože děti nejméně polovinu dne plní různé povinnosti, jsou spokojené.

Děti i psi v jednom chumlu. Na táboře  nedaleko vodní nádrže Olešná jich je dohromady čtyřiadvacet. Společně cvičí, koupou se i baví. Většina dětí je z Frýdku-Místku a Ostravy, jedno ale přijelo až z Jičína. „Provozuji tady ve svém areálu výcviky psů a chtěl jsem udělat něco pro děti. Ty tady naučí své psy poslouchat, naučí se s nimi komunikovat, krmit je, starat se o ně a venčit je,“ říká vedoucí dětského tábora a známý cvičitel psů Antonín Valentýn.

Cvičiště, louka, rybník a psí kamarád po boku – to je jedna volba. O prázdninách ale mohou děti rozvíjet třeba i svůj umělecký talent, třeba v prostředí Bartošovického zámku. „Je nám tady moc dobře, jsme tady na zámku velice spokojeni. Všechno je tady krásné, hlavně krajina,“ říká jedna z účastnic „uměleckého tábora.“ Do Bartošovic přijelo 21 mladých výtvarnic z Ostravy, Bratislavy a polského města Kielce. Jejich pobyt částečně hradí Evropská unie.

Díla, která tam vytvoří, budou dělat radost hlavně handicapovaným lidem. Soustředění proto také nese název Tvoříme pro jiné. „Aby to prostředí těch nemocnic nebo domovů mládeže bylo veselejší, vytvoříme pro ně vždycky velkou kolekci obrazů,“ vysvětlil vedoucí soustředění Aleš Vavrečka. Malby a kresby budou vystaveny od 18. července až do konce prázdnin v prostorách Bartošovického zámku. Pak je dostane ostravské centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek.

  • Tábor se psy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180219.jpg
  • Umělecký tábor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180221.jpg