V Českých Budějovicích jsou strážníci rozdělení

České Budějovice – Jihočeská metropole České Budějovice zavádí jednočlenné hlídky městské policie. Zažitý systém dvojic zrušil staronový primátor Miroslav Tetter, který ve funkci minulý měsíc vystřídal Juraje Thomu. Díky experimentu mají strážníci dohlížet na větší prostor. Opozice je však ostře proti, podle ní klesne autorita hlídek a zvýší se riziko při dohadech a konfliktech. Strážníci budou díky opatření ve zřetelné nevýhodě.

Strážníci se teď předtím, než vyrazí do služby, připravují zvlášť pečlivě, hlavně nesmějí zapomenout fotoaparát, vysílačku a mobil. Podle jednoho z prvních rozhodnutí staronového primátora se totiž na ulici musí spoléhat pouze sami na sebe. „Strážníci budou ve svém úseku působit individuálně,“ uvedl primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Rozdělení tradičních dvojic platí pouze ve dne, podle vedení města teď strážníci zvládnou dohlížet na výrazně větší prostor.

Opozice i čerstvě odvolaný první muž města ale ostře nesouhlasí. „Strážník se v situaci, kdy jako jednotlivec na daném místě něco sepisuje, stává velice snadno terčem jakéhokoli obvinění z nestandardního postupu, braní úplatků nebo ze zneužití pravomocí veřejného činitele,“ prohlásil odvolaný primátor Juraj Thoma (ODS) a radní Miroslav Joch (ČSSD) s ním souhlasí: „Kdyby se skutečně něco semlelo, jak tu situaci bude řešit jeden strážník, případně strážnice, než přijede nějaká mobilní hlídka?“ Primátor Tetter však namítá: „Ulice i čtvrť by měly znát svého strážníka, bylo to i za první republiky.“ Mluvčí Městské policie České Budějovice Kateřina Bíro podotkla: „Zatím jsme problém v této režii nezaznamenali. Pokud problém vyvstane, operační okamžitě posílá více hlídek.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Kritikům však dávají za pravdu i oslovení právníci. „Osamělý policista má výrazně nižší důkazní autoritu,“ poukázal právník Martin Řezníček. Z velmi podobných důvodů neuvažuje o stejném kroku ani Policie ČR v Českých Budějovicích. Nicméně režim jednočlenných hlídek už platí. Nakolik je systém funkční, zatím vedení města i městské policie vyhodnocuje.