Klášter v Želivě ožívá kulturním festivalem

Želiv – Návštěvníci Festivalu Želivské kulturní léto, který právě probíhá, mohou zajít na koncerty vážné hudby, netradiční prohlídky nebo se přímo v klášteře ubytovat. Čeká je také řada zajímavých každodenních doprovodných akcí. Podle pořadatelů jde o největší a nejdelší kulturní festival v historii kláštera. Program tady vyvrcholí v sobotu 4. září.

„Nabízíme asi deset koncertů, dvě přednášky, výstavu a promítání filmu Dobří holubi se vracejí,“ popsal František Marek z kanonie premonstrátů v Želivě. Kromě známého filmu z prostředí protialkoholní léčebny je s klášterem úzce spjatý také život zpěvačky Nadi Urbánkové. Návštěvu želivského festivalu vřele doporučuje.

Celý areál je od letošního roku novou národní kulturní památkou. Festival premonstráti zorganizovali jako oslavu této události. Cílem je znovu naplnit poslání kláštera, jak říká jeho provizor Jáchym Jaroslav Šimek. „Nezůstáváme jen u duchovní hudby, máme tady i jazz. Nabízíme také výstavu fotografií nebo prohlídky klášterního komplexu, které jsou součástí programu po každém koncertě,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Marika Pečená.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Součástí festivalu budou také přednášky o barokní malířské výzdobě kláštera nebo koncert zapomenutých, nikde nepublikovaných skladeb nalezených v místním archivu.