I mezi rybáři jsou hříšníci

Orlík nad Vltavou – Rybářská sezona je v plném proudu. Jak ukázala dnešní kontrola na Orlické přehradě, někteří rybáři se stále dopouštějí mnoha přestupků, ne všichni totiž dodržují předepsaná pravidla pro lov ryb. Často například nechávají pruty bez dozoru, technika totiž pokročila i v rybaření, a proto splávek sledovat nepotřebují. O tom, že ryba zabrala, je informuje zvukový signál. Hlídky rybářské stráže proto vyrážejí do terénu, aby dohlédly na dodržování pravidel.

Ryba na háčku patří k té příjemnější části rybaření, kontrola rybářské stráže naopak patří mezi ty horší. Hříšníků je hodně. První zastávka a hned přestupek, nahozené pruty bez dozoru být nesmějí. „Došla nám voda, proto jsme jeli na druhou stranu a zpátky a zrovna sem přijela stráž,“ vysvětluje rybář Přemysl Mrzena z Prahy. Bez dalekohledu a člunu toho rybářská stráž na Orlíku moc nepořídí, převážná část břehů přehrady je skalnatá a nepřístupná, vzdálenost mezi rybáři ohromná. „Dneska jsme projeli velkou část Vltavy, dostali jsme se až k Albrechticím. Zabavili jsme dva pruty, ke kterým se nikdo nehlásil a nikdo nebyl v dosahu,“ prohlásil člen rybářské stráže Zdeněk Herout.

K dalším rybářským přestupkům patří chytání ryb z obytných lodí nebo plovoucích přístavišť, nepřípustný je i lov na tři pruty. O povolení mohou provinilci přijít i na několik měsíců. „Zbytečně povolenky nesbíráme. Snažíme se to řešit víceméně domluvou, nebo udělujeme i tzv. alternativní tresty,“ ujistil člen rybářské stráže Jaroslav Řezníček. Svůj přečin si tak rybáři mohou odpracovat třeba úklidem břehu, ve výjimečných případech však byli někteří neukáznění rybáři dokonce vyloučeni z rybářského svazu. Pokuty navíc přítomný policista rozdává i za táboření na zakázaném místě nebo nepořádek. „Vždy je to kolem tisícikoruny, někdy pět set. Nejezdím pouze já, jezdí i další kolegové, tak je těch pokut víc,“ uvedl Zdeněk Růžička z Policie ČR Písek a rybář Milan Kříž z Prahy přiznává: „Někdy na to zapomenu, ale snažím se to ohlídat.“ Miroslav Vlček z Brandýsa nad Labem doplnil: „To musí být.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Za rybáři se stráž vydává několikrát týdně i v noci. Než zkontrolují celou přehradu, stráví na vodě šest až osm hodin.

Někteří rybáři se stále dopouštějí mnoha přestupků.
Zdroj: ČT24