Na Jizerce propukl spor o stavbu penzionu

Kořenov - Narušení vzhledu památkové rezervace. Ohrožení vzácného tetřívka, který na Jizerce žije. To všechno způsobí podle organizátorů petice stavba nového penzionu. Nabídka služeb turistům je podle nich dostatečná. Kritizují i záměr investora stavět s pomocí evropských fondů. Lidé nyní podepisují petici za zachování vzhledu osady uprostřed Jizerských hor. Památkáři i ochránci přírody ale stavbu povolili. Podle starosty Kořenova může být příčinou sporu také obava hoteliérů z konkurence.

Jeden z hoteliérů a zároveň odpůrců stavby Ondřej Duda se brání: „Nevidíme žádný veřejný zájem stavět z veřejných prostředků soukromý penzion na takovém místě.“ Investor přitom obavy z poškození Jizerky odmítá. Navíc penzion s restaurací už kdysi na této louce stál. Nový bude menší a s dvaceti lůžky včetně těch pro personál. Úřady se stavbou na louce souhlasí, protože se nachází ve druhé zóně CHKO, tedy v místech, kde se stavět může. Investor má první povolení dokonce z roku 1997.

Organizátoři petice tvrdí, že se nechtějí dočkat doby, kdy na Jizerce bude diskotéka a golfové hřiště. Obávají se i další možné výstavby, což však starosta Kořenova dementuje: „Je to cenná lokalita a Jizerku chceme zachovat takovou, jaká je. Ve starém plánu byla klauzule, že na starých základech se může stavět.“ Podle starosty Marka by bylo nefér léta připravovanou stavbu teď zakázat. Odpůrci stavby však nesouhlasí: Vznikne jeden penzion - a vyrostou další, tvrdí. Jejich petici podepsalo více než tři tisíce lidí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)