Návštěvníků hradů a zámků ubylo

Praha – V první polovině roku ubyly na českých hradech a zámcích tisíce turistů, hlavně těch z ciziny. Někteří kasteláni svoje naděje vkládají do letní sezony, ti na soukromých památkách se obávají, že ušlé zisky těžko doženou. Přesto doufají, že jim léto ztráty prvního půl roku alespoň trochu vynahradí.

Mačkající se skupinky po 50 lidech a prohlídky každou čtvrt hodinu byly během prvních šesti měsíců na většině hradů a zámků téměř nevídané. Klesající čísla návštěvnosti nepotvrzují jen poloprázdná nádvoří, ale hlavně statistika – výspa jižní Moravy Lednicko-valtický areál hlásí minus 18 tisíc, symboly středních Čech Karlštejn a Konopiště minus 9 tisíc a slovácká dominanta hrad Buchlov minus 7 tisíc turistů.

Náměstek generální ředitelky pro objekty ve správě NPÚ Milan Svoboda nicméně ujistil, že tyto poklesy v žádném případě nepředstavují pro památkový ústav hrozbu ohledně výnosů. Soukromých památek se ale odliv dotkne. Třeba na Českém Šternberku jim v pokladně oproti loňsku chybí vstupné od šesti a půl tisíce lidí. Kastelánka Zuzana Míková už podle svých slov ví, že některé opravy budou muset počkat.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Statistku kazí především odliv cizinců, z hradů a zámků totiž mizí organizované zahraniční zájezdy. Do pokladen se ale lidé nehrnou také kvůli počasí. Vedra ani prudké lijáky totiž návštěvnosti neprospívají. Navíc za posledních pět let vzrostly ceny vstupného v průměru až na 100 korun pro dospělého.

Podle cestovních kanceláří však značná část Čechů svoji dovolenou stráví v tuzemsku. Jejich kroky by pak na památky mohly opět zamířit.