Do Hořic se sjeli sochaři z celého světa

Hořice – V ateliér pod širým nebem se proměnil lom U svatého Josefa v Hořicích na Jičínsku. Na tamní mezinárodní sochařské sympozium přijeli výtvarníci z Česka i ze zahraničí. V lomu pracují už dva týdny a obrovské kusy pískovců pomalu dostávají konečnou podobu. Sochy následně ozdobí labské nábřeží v Hradci Králové.

Letos do pískovců dláta zaryli umělci z Česka, Polska, Nizozemska a Číny. Pořadatel sympozia Roman Richtermoc informoval, že každý rok se sjíždí zhruba 120 až 150 sochařů, kteří jsou vybíráni selektivním způsobem podle kvality. Co sochaři vytvoří a jak dílo bude veliké, do toho pořadatelé umělcům nemluví. Právě to si výtvarníci pochvalují, jak potvrdil nizozemský sochař Paul van Laere.

Sochy z hořického sympozia už tradičně končí na hradeckém labském nábřeží, kde jsou vždy jeden rok vystavené. Letos však kvůli sporu pořadatelů s městem hrozilo, že se tak nestane. Teď už je jisté, že tradice přerušená nebude. „Letos jsme již připraveni instalovat a na příští rok máme už zhruba 45 přihlášek,“ uvedl pořadatel sympozia Martin Samohrd. Vernisáž v Hradci Králové proběhne v neděli 25. července.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)