V Čečovicích na Domažlicku žehnali koním

Čečovice – První ročník Jízdy svatého Mikuláše má v pohraničí obnovit zapomenuté tradice. Dříve bylo žehnání koním na venkově běžné a bylo spojeno s jejich patronem, svatým Štěpánem. Koně k našim dějinám neodmyslitelně patří, a přestože je doba rytířů dávno pryč, tradice jejich žehnání se vrací.

V sousedních zemích je žehnání koním běžná záležitost, u nás jde spíš o výjimečnou akci, jak informoval farář Hubert Hein. Patronem koní je svatý Štěpán. V Čečovicích ale slavnostní jízdu věnovali Mikuláši, protože je mu zasvěcen zdejší unikátní kostel. Spolupořadatelka akce a starostka Čečovic Marcela Marešová upřesnila, že jde o nejstarší gotický cihlový kostel v Česku.

Božího požehnání se tedy koním a jezdcům dostalo přes vysvěcené pečivo. Na počest koní se v čečovickém kostele konala mše svatá. Spolupořadatel akce Jiří Šus říká, že z prvního ročníku žehnání by rád udělal tradici. Letos přijelo i mnoho návštěvníků ze zahraničí. Výtěžek ze vstupného poputuje do útulku pro týrané koně a na rekonstrukci čečovického zámku, který opravuje parta nadšenců.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)