Svinovské plato už brzy padne

Ostrava - Stavbaři začnou v první polovině srpna bourat takzvané Svinovské plato. Ostrava by se tak měla konečně zbavit zchátralé nefunkční budovy, která už léta hyzdí přístup k nejfrekventovanějšímu nádraží v Moravskoslezském kraji. Demolice nabrala více než roční zpoždění. Město se totiž dlouho nemohlo dohodnout s majiteli okolních pozemků. Po zbourání by zde měl vyrůst nový přístup k nádraží. Stát by měl podle plánu za dva roky.

Svinovské plato už brzy zmizí. Do jeho definitivní likvidace zbývají jen dny. Lidem, kteří ho míjejí cestou od zastávek MHD k vlaku, chybět nebude. Léta si přejí, aby tuto budovu město odstranilo. Konečně se jim to splní. Demolice bude stát 21 milionů korun a potrvá 11 týdnů. „Bude využita nedestruktivní technologie, to znamená, že budou použity nějaké velké hydraulické nůžky, které budou stavbu pomalu odstraňovat. Cestujících by se to nemělo žádným způsobem dotknout,“ tvrdí náměstek primátora Ostravy Zdeněk Trejbal.

Až demolice skončí, což bude zřejmě někdy v říjnu, město zahájí výstavbu nového přístupu k vlakovému nádraží. Zároveň zrekonstruuje Svinovské mosty, kde jsou tramvajové a autobusové zastávky. V budoucnu projdou cestující tuto trasu suchou nohou. Město už vybírá stavební firmu. „Komise má v této chvíli několik nabídek, ceny se ale značně liší, takže je to na posouzení u odborníků. Příliš nízká cena by mohla znamenat, že budou ošizeny materiály nebo technologie,“ vysvětluje Zdeněk Trejbal.

Na podzim stavba zkomplikuje autobusovou dopravu, ale zatím jen pod Svinovskými mosty. Příští rok to ale bude horší. „To se budou opravovat i tramvajové mosty, takže dojde k zásadním změnám v dopravě. Celý úsek bude převeden pouze na jednu kolej, takže se dají čekat poměrně rozsáhlé výluky,“ varuje už dopředu ředitel Dopravního podniku Ostrava František Kořínek.

  • Svinovské plato autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180968.jpg
  • Projekt Svinovských mostů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180969.jpg