Přerov je a dlouho asi zůstane „ucpaný“

Přerov - Řidiči projíždějící Přerovem se v těchto dnech musí připravit na četné komplikace. Zdejší radní se totiž rozhodli opravit povrch hned několika ulic v centru města a pro už tak katastrofální dopravní situaci to znamená novou ránu. Rekonstrukce potrvá minimálně dva měsíce. Pomohl by dávno slibovaný průtah městem, čeká se na něj ale už řadu let a jeho stavba je zatím stále v nedohlednu. Situace v Přerově se asi hned tak nezlepší, a tak lidem nezbývá než se obrnit trpělivostí.

Zákaz vjezdu, objížďka, jednosměrka nebo světelné semafory. U nového dopravního značení v centru Přerova většina řidičů skřípe zuby. Město se teď totiž proměnilo ve velké staveniště a veškerý provoz je velmi komplikovaný. „Pokud řidiči mohou, bude pro ně nejlepší, když zaparkují mimo centrum a do centra půjdou raději pěšky,“ radí zástupce velitele Městské policie Přerov Miroslav Komínek.

„Nemůžeme létat vzduchem a prosíme cestující i občany o trochu trpělivosti a shovívavosti, protože to děláme pro lidi,“ apeluje tiskový mluvčí Magistrátu města Přerova Bohuslav Přidal. Dělníci vyfrézují a položí nový koberec hned v pěti ulicích, vybudují dvě nová parkoviště a kompletně musí opravit také nejfrekventovanější Kratochvílovu ulici. Za to vše zdejší magistrát zaplatí 33 milionů korun. „Dokončujeme III. etapu oprav komunikací v Přerově, jak to schválilo zastupitelstvo v roce 2007. Snažíme se co nejvíce oprav natlačit teď do letních měsíců, protože jsou dovolené a předpokládáme, že Přerov je nejméně zalidněný,“ vysvětluje náměstek primátora Přerova Josef Kulíšek.

Zachránit Přerov před kolonami aut by mohl průtah městem. Na ten už místní čekají řadu let. Realizace projektu za 270 milionů korun je ale nejistá. „Vše bude záležet na přidělení finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury, protože nám chybějí finance i na už rozestavěné projekty a tato stavba je teprve v raném stadiu přípravy,“ potvrdila tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. To ale obyvatelé Přerova slyšet nechtějí, bez nového průtahu se totiž dopravní situace ve městě nezlepší. „Město Přerov i kraj jsou připravené podílet se na spolufinancování průtahu,“ řekl náměstek primátora Přerova Josef Kulíšek.

  • Centrum Přerova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180979.jpg
  • Opravy silnic v Přerově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180980.jpg