Pečujte o chrup domácích mazlíčků jako o vlastní, vzkazují veterináři

Praha - Pražané se od středy do neděle mohou v mobilní ordinaci naučit, jak svým psům a kočkám čistit zuby. Veterináři vyšetří zdarma domácímu mazlíčkovi chrup a poté odborně poradí, jak o zuby zvířete účinně pečovat. Zastávky mobilní ordinace jsou v parcích a jiných příhodných místech pro venčení čtyřnohých kamarádů. Nejčastější rada veterinářů v mobilní ordinaci zní: Pečujte o zuby svého pejska jako o své vlastní. Příznaky zánětu dásní trpí ve věku 20 až 27 měsíců přes 80 procent psů a přes 70 procent koček.

Během loňské osvětové jízdy zkontrolovali veterináři v mobilní ordinaci chrup 3 485 psů a fenek. Většina majitelů neměla ani tušení o nezbytnosti čistit psí zuby. Z vyzpovídaných zhruba 3 000 majitelů čistí psovi zuby kartáčkem 30 procent. Mnozí kombinují kartáček a dentální pamlsky, někteří ale nedbají o psí zuby vůbec. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že dentální pochoutky dává psovi 72 procent dotázaných, ne však dostatečně často.

Možnosti navštívit v Praze veterinářskou mobilní ordinaci:

  • středa 21.07. - na Vyšehradě v ulici V pevnosti
  • čtvrtek 22.07. - v Oboře Hvězda u dopravního hřiště
  • pátek 23.07. - v Čimickém háji v Lindavské ulici
  • sobota 24.07. - ve Stromovce u vchodu do Výstaviště 
  • neděle 25.07. - na Letné u vchodu do Letenského zámečku

Veterináři loni v pojízdné ordinaci také zjistili, že nejzdravější chrup měli pejsci ze severních Čech a severní Moravy, v nejhorším stavu měli zuby psi z Prahy, Brna a Plzně. Největší zájem o vyšetření měli majitelé psů do pěti let, průměrné stáří vyšetřeného psa bylo 4,3 roku.