Lidé v Ostravě-Muglinově už mají zase mokré sklepy

Ostrava-Muglinov - Voda z kanalizace znovu zaplavila rodinné domy v Ostravě-Muglinově. Tamní nová čerpací stanice za 16 milionů eur totiž nemá náhradní zdroj a každý výpadek proudu ji vyřadí z provozu. Naposledy měli lidé zapáchající vodu ve sklepech na konci května během povodní. Ostravské vodárny a kanalizace se snaží opakující se problém vyřešit. Než se podaří odstranit technické problémy definitivně, slíbily občanům instalovat alespoň provizorní řešení – zpětné klapky do kanalizace.

Téměř 16 milionů eur stál nový kanalizační systém v Ostravě-Muglinově. Měl vyřešit letitý problém této ostravské části - pravidelně zaplavené sklepy domů. Letos už ale zapáchající voda potrápila lidi potřetí. „My jsme byli jednou zatopeni už v tom květnu, při záplavách, to tady bylo vody tak po kotníky,“ stěžuje si majitelka rodinného domu v Muglinově.

Tentokrát jí odpadní voda zaplavila nejen sklepy, ale i zahradu plnou dozrávající zeleniny. Vypěstovanou úrodu ze zahrady teď lidé nemají odvahu jíst, zřejmě skončí v kompostu. Obyvatelé Mexické ulice tvrdí, že zapáchající odpadní voda při silnějším dešti zaplaví jejich sklepy během okamžiku. „Volali jsme na dispečink, přijeli dva lidé z vodáren s elektrikářem a ten nebyl schopen ta čerpadla zapnout,“ říká jeden z nich.

„Vím, že tady byl elektrikář, který byl kompetentní zasáhnout na tomto zařízení a podle informací, které jsem měl od jeho nadřízeného, jeho zásah kompetentní byl,“ tvrdí ale výrobní ředitel Ostravských vodáren a kanalizací David Kutý. Vedení ostravských vodáren se po víkendové havárii rozhodlo, že než technický problém čistírny definitivně odstraní, vybudují v Muglinově alespoň provizorní řešení. „Osazení zpětných klapek do kanalizací jednotlivých nemovitostí. Zpětná klapka zabraňuje tomu, aby se voda, která se nahromadí v kanalizaci, dostala dále do sklepů,“ vysvětluje David Kutý. Výrobní ředitel chce mít návrh řešení na stole do konce července. Zpětné klapky by tak lidé mohli dostat do konce září.

  • Zaplavený sklep autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181257.jpg
  • Nová čerpací stanice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181258.jpg