Na Českolipsku platí zákaz zalévání vodou z potoků

Českolipsko – Dlouhotrvající sucho a rekordní tropické teploty způsobují na některých místech republiky vysychání hlavně menších toků. Na Českolipsku proto vodohospodáři zakázali používat vodu z některých potoků a říček k zalévání zahrádek. Opatření pod hrozbou pokuty potrvá do konce prázdnin.

Místo zurčícího potoka téměř vyschlé koryto – tak teď vypadá většina menších toků na Českolipsku. Povodí Ohře proto zakázalo lidem, aby z potoků a říček brali vodu pro své zahrádky. Mluvčí Městského úřadu Česká Lípa Kateřina Kotková informovala, že porušení vyhlášky je zpoplatněno pokutou deset tisíc korun.

Od 1. srpna však vstoupí v platnost novela vodního zákona a pokuta může činit až dvacet tisíc. Zákaz odběru vody z menších toků už zvažují i na Liberecku a Jablonecku. S ohledem na předpověď meteorologů, kteří očekávají další tropické dny bez srážek, je to prý jen otázkou času.

Reportáž a vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Už teď je na Liberecku téměř vyschlé koryto Harcovského potoka, hladina klesla pod tři centimetry. Podobně je na tom Kamenice v Kristiánově. Podobný zákaz jako na Českolipsku platí například také na Děčínsku nebo v obci Stříbrná na Sokolovsku.