Rath zaútočil inzerátem na nemocnici v Brandýse nad Labem

Brandýs nad Labem - Soukromá nemocnice v Brandýse nad Labem se chce pustit do sporu se Středočeským krajem a hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD). Důvodem je inzerát otištěný v časopise Týden, který líčí nemocnici jako ponuré zařízení, kde pacienty léčí cyničtí doktoři. Jako největší cynik je vykreslen primář gynekologicko-porodnického oddělení Tomáš Semerádt, který je v současnosti pověřen řízením nemocnice. Nemocnice zvažuje podání žaloby. Podle hejtmana Davida Ratha ale inzerát vznikl na základě reportáže novinářky ze Středočeských listů a kraj do něj nijak nezasahoval.

Podle inzerátu primář řekl, že považuje za nejlepší byznys „mrtvolky“, tedy dlouhodobě nemocné pacienty ležící na oddělení následné péče. „Je to celé zkreslené,“ uvedl Semerádt s tím, že citované výroky vznikly během jeho setkání s redaktorkou Středočeských listů. Tu do nemocnice poslal kraj, měla si zařízení prohlédnout, popovídat si s personálem a pacienty a napsat o všem reportáž. „Tak, jak to náš externí novinář popsal, tak to dáváme do tiskovin,“ řekl dnes na tiskové konferenci ČSSD Rath. Reportáž je podle něj alarmující a svědčí o tom, že ani rok po krajské kontrole se soukromého majitele nepodařilo dotlačit ke zlepšení péče: „Nemocnice je stále na hranici uzavření.“

Nemocnice má ale na věc jiný názor. „Nevylučujeme, že podáme soudní žalobu. Poškozuje to pověst nemocnice a důvěru našich pacientů. Právníci teď zkoumají možnosti, jaké máme, určitě nějaké právní kroky podnikneme,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Cikrt.

Brífink ČSSD k jednání vlády (zdroj: ČT24)

Politici z řad ODS vidí za sporem čistě politické důvody

Podle něho jde o snahu hejtmanství poškodit soukromé středočeské nemocnice, které konkurují zbývajícím šesti nemocnicím, jež zůstaly kraji. V některých případech si nemocnice vzájemně přetahují pacienty, což může být v krajních případech likvidační. Méně zdravotnických výkonů totiž automaticky znamená i méně peněz od zdravotních pojišťoven. Rath ovšem už delší dobu kritizuje rozsah zdravotní péče v brandýské nemocnici a hovoří o ní jako o nejhorší, jakou kdy poznal. Právě tato skutečnost byla podle kraje jediným důvodem, proč nechal zmíněný inzerát vytisknout. Nemocnice měla loni problémy, protože jí podle kontroly VZP chyběli lékaři i zdravotní sestry. Podle Cikrta je to už minulost.

Marek Šnajdr (poslanec ODS):

„Ten inzerát je jen další nehoráznost hejtmana Ratha, navíc placená z peněz daňových poplatníků. Nejdřív pacienty strašil, že z privatizovaných nemocnic budou časem hotely a tržnice, teď se snaží dokázat, že je v nich horší péče.“

„Důvodem kritiky je dlouhodobá nespokojenost se stavem nemocnice, kdy vedení brandýské nemocnice neplní sliby, které přislíbilo při privatizaci. Nemocnice nesplňuje základní požadavky na spádovou nemocnici, není zde ani lůžková chirurgie. Záchranka musí vozit pacienty na pražskou Bulovku a do jiných nemocnic, čímž se prodlužuje výjezdní doba,“ uvedla mluvčí kraje Berill Mascheková.

Marek Šnajdr
Zdroj: ČT24