V nádrži Rozkoš uhynuly stovky úhořů; škoda nejméně milion korun

Česká Skalice - V přehradní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku od neděle uhynuly stovky úhořů. Rybáři škody na mrtvých rybách odhadují na nejméně jeden milion korun. Příčina zatím není známá, úhoři o velikosti 60 až 90 cm hynou ve velkém po celé ploše nádrže. Žádný podobný tak masivní úhyn úhořů rybáři na východě Čech v minulosti nezaznamenali. Mrtvé úhoře sbírají a nechají je zlikvidovat v kafilerii. Jiné ryby v nádrži nehynou.

Téměř dvě desítky polomrtvých odchycených úhořů nechali rybáři vyšetřit u veterináře a v hradeckém veterinárním ústavu. „Dosavadní rozbory ryb ani vody příčinu úhynu neukázaly. Probíhají kultivace, musíme čekat,“ řekl technik východočeské pobočky Českého rybářského svazu Jan Pohl. Rybáři se také chystají na to, že další vzorky pošlou do speciální laboratoře v Jihlavě.

V minulosti byl podle Pohla zaznamenán velký úhyn úhořů v přehradách Orlík a Vranov. Tehdy byla příčinou úhynu parazitická hlístice krevnatka úhoří. „Krevnatka byla u mrtvých úhořů z Rozkoše zjištěna asi ve 40 procentech, ale v nepatrném napadení. Bezprostřední příčinou úhynu podle dosavadních zjištění nebyla,“ řekl.