Zámek v Chotěboři nabízí hrnečky známé i neznámé

Chotěboř (Havlíčkobrodsko) – K vidění jsou hrnečky našich babiček a prababiček, tedy průřez staletími, nebo také porcelánová historie. Na výstavě „Káva nebo čaj?“ je možné shlédnout stovky exponátů. Nová expozice je instalována v prostorách zámku v Chotěboři, který byl postaven v letech 1701 – 1702 pro Františka Ferdinanda hraběte Kinského ze Vchynic na místě původní tvrze ze 14. století, upraven byl v letech 1865 – 1870 a znovu po požáru roku 1926. Historické hrnečky tak mají důstojné prostředí, jehož bohatou výzdobu vhodně doplňují.

Hrnečky malé, velké, na kávu i čaj. Na kávu s užším průměrem, na čaj se širším, aby se vůně čaje lépe rozvinula. „Na výstavě jsou vidět exponáty od baroka po současnost, víceméně vše je porcelán,“ uvedla Pavla Benešová ze společnosti Městské muzeum-zámek Chotěboř. Zlacená snídaňová souprava nebo stříbrný set zdobený slonovinou z dílny vídeňských mistrů – takové exponáty mají podle sběratelů nevyčíslitelnou hodnotu. Nejvzácnějším exponátem je však černobílý mocca servis Elka ze soukromé sbírky. „Navrhl jej profesor Ježek a získal Velkou cenu na Expu 58 v Bruselu,“ vysvětlil ředitel muzea Milan Čumpl.

Zajímavostí s nejen historickou hodnotou jsou hrnečky pro ležící pacienty a nebo pro třesoucí se ruce. Součástí podšálku je totiž porcelánová ohrádka, která brání překlopení hrnečku. „Jsou to třeba šálky na kávu, které se nazývají Trend Blue,“ dodal ředitel Čumpl. Mezi muzejními i soukromými exponáty jsou zastoupena i 80. léta 20. století, tedy hrnečky z porcelánu a skla v kombinaci s plastem a kovem.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Káva a čaj chutnají podle odborníků nejlépe z porcelánového nebo skleněného šálku. Plastové kelímky proto na výstavě, která se koná až do konce srpna, nejsou.

Výstava “Káva nebo čaj?“ je instalována v prostorách zámku v Chotěboři.
Zdroj: ČT24