V Bernarticích nad Odrou to vře kvůli golfovému hřišti

Bernartice nad Odrou - Boj severu proti jihu se rozhořel v Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku, a to kvůli záměru postavit v obci golfový areál. Zatímco jedna část obce projekt podporuje, druhá - méně početná - založila občanské sdružení Svatý Martin a proti hřišti protestuje. Lidé se bojí zhoršení životního prostředí. 29. července budou lidé v Bernarticích nad Odrou návrh územního plánu spolu s odborníky veřejně projednávat.

O stavbě golfového hřiště ještě není rozhodnuto, ale emoce už hýbou obcí. Horní část obce, ve které má golfový areál stát, se bouří. Lidé tam mluví o podivných praktikách, silném a nevratném zásahu do krajiny a nedostatku informací. „Nikdo nám není schopný zodpovědět otázky, co to golfové hřiště bude znamenat pro obec,“ zlobí se předseda občanského sdružení Svatý Martin Petr Röhrich. „Bohužel z těch občanů, o kterých vím, že jsou sympatizanty sdružení Svatého Martina, nikdo za mnou na obec nepřišel. Nemohla jsem jim proto podat žádné vysvětlení,“ oponuje ale starostka Bernartic nad Odrou Dana Klosová.

„Nesouhlasíme s tím, jak je územní plán zpracován megalomansky, kdyby se měl uskutečnit, tak se obec zadluží na mnoho let dopředu. Je to zkrátka ekonomický nesmysl,“ myslí si Josef David z občanského sdružení Svatý Martin. „Já si myslím, že golfové hřiště je jeden ze záměrů, který pro obec bude určitě přínosem,“ tvrdí ale starostka. A myslí si to i lidé v dolní části Bernartic, kteří spolu s vedením obce záměr podporují. „Může to dokonce přinést i nějakou práci pro lidi z obce a myslím, že to neuškodí,“ říká jeden z obyvatelů Bernartic, Jindřich Kelner. „Já osobně bydlím na dolním konci, máme za domem bývalé JZD, chovají se tam prasata a řeknu vám, že kdyby to chtěli postavit tam, tak bych to uvítal,“ přidává se k němu Václav Brodík.

Záměr hrát tu golf vznikl už v roce 1998, kdy mnozí lidé začali prodávat své pozemky. Teď znovu ožil, protože obec podle nového stavebního zákona musí obnovit a schválit územní plán. V Moravskoslezském kraji existuje šest golfových hřišť. Díky tomu se region zařadil mezi vyhledávané golfové lokality v rámci celé střední Evropy. „Ten golfový turista, když už přijede do nějaké destinace, nechce každý den hrát na stejném hřišti a přijede sem třeba na celý týden,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Vzientek.

  • Bernartice nad Odrou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1816/181573.jpg
  • Rozhořčení obyvatelé obce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1816/181574.jpg